Biserica-Mânăstirea-Barboi IAȘI
Cu ziduri vechi, de sfanta fortareata a rugaciunii, biserica Barboi ramane peste veacuri unul dintre locasurile simbol din Iasul ortodox. Ctitoria Sturdzestilor cu hramulSfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost construita intre anii 1841-1843, si este opera arhitectului Andrei Caridi ajutat de catre mesterii Atanasie si Gheorghe.
Biserica actuala a fost construita din temelie pe fundatia unei biserici datand din 1615 (Sfanta Vineri) construita de vornicul Ioan Ursu Barboi. Vechea biserica in anul 1669 se transforma in manastire si este inchinata manastirii Vatopedi de la muntele Athos.
In 1821 biserica a fost grav avariata si apoi demolata in 1829. Pe locul vechii biserici, intre 1841-1843, logofatul Dimitrie Sturdza si membrii familiei acestuia cu sprijinul financiar al manastirii Vatopedi si cu osteneala mitropolitului Grigore Irinupoleos au construit actuala biserica.
Biserica este zidita in plan dreptunghiular, din blocuri de piatra alternand cu siruri de caramida, cu mici abside semicirculare, mai scunde decat inaltimea zidurilor, flancate cu pilastri prismatici, sprijiniti pe soclu.
Biserica are o turla centrala cu deschidere mare ce se dezvolta pe o baza patrata. Turla centrala este incadrata de 4 turle cu deschidere mult mai mica si care au baze octagonale. Parametrul exterior al bisericii este compus dintr-o alternanta de blocuri de piatra de talie si siruri de caramida.
Interiorul bisericii spatios este compus din 3 nave una centrala si 2 laterale despartite prin coloane de marmura de Carara care au la partea superioara capiteluri in stil Corintic.Multi dintre arhitectii contemporani care au vizitat-o au afirmat ca este unicat in Peninsula Balcanica. Unicitatea acestei biserici consta in armonia de arce pentru ca, privind in interiorul ei, se observa ca fiecare coloana naste doua sau chiar patru arce intr-o simetrie perfecta.Varstele bisericii sunt inscrise in insasi piatra ei. Stau marturie mormintele voievodale, cripta familiei Sturdza, mangaiata in lumina candelei, alaturi de care odihneste poetul patriot Alecu Russo. Tot aici a fost diacon si a locuit in casa parohiala Ion Creanga intre anii 1863 si 1865.
Turnul clopotnita are 4 niveluri care se retrag succesiv pana la ultimul nivel care este locul unui ceas. Primul nivel are zidaria din piatra de talie bine lucrata pastrata aparent, celelalte niveluri au exteriorul tencuit.Acest prim nivel este si locul prin care se intra in ansamblul manastirii. Poarta este realizata din fier forjat decorat. Nivelul doi si trei al turnului adapostesc clopotele iar al patrulea ceasul. Arhitectura acestui turn este cu totul deosebita fata de cea a tuturor celorlalte turnuri care marcheaza intrarea intr-un ansamblu manastiresc.
Casa parohiala reproduce modelul caselor traditionale din manastirile Moldovei. Are parter si etaj si un plan simplu compus din incaperi dispuse simetric in jurul unui hol central.Restaurata si pusa in lumina prin purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte PatriarhTeoctist, biserica, resfintita la 27 noiembrie 1988, isi impleteste astazi menirea ei spirituala cu activitatile filantropice si culturale desfasurate de filiala ieseana a FratieiOrtodoxe Romane care isi are sediul aici.
Aici, la sediul Fratiei Ortodoxe Romane, se organizeaza expozitii de pictura, omagieri, lansari de carte si alte frumoase activitati ale acestei Asociatii care antreneaza pe tineri si credinciosi. Toate actiunile de intrajutorare frateasca si solidaritate pleaca de aici, locul unde tinerii colecteaza ajutoare si le impart celor loviti de soarta.
Un lucru demn de amintit este reinnodarea firului istoric al traditiei locale a pelerinajului Stalparilor, care din 1990, in fiecare sambata a Sfantului Lazar face ca mii de credinciosi, tineri, elevi si preoti din orasul Iasi sa se adune la biserica Barboi si sa mearga in pelerinaj catre Catedrala Mitropolitana purtand icoana Mantuitorului Iisus Hristos.
Incepand cu anul 2000, traseul acestui pelerinaj a inclus si alte biserici: "Sf. Trei Ierarhi", "Sf. Nicolae Domnesc", "Sf. Sava", "Barboi", "Golia" si apoi Catedrala Mitropolitana.
Ansamblul ecleziastic de la Barboi constituie un minunat exemplu privind modul in care vechea capitala Moldovei si-a definit in timp europenitatea.Pelerinul care vine sa se roage sau care aude de departe chemarea glasului de clopot observa ca turnul cu ceas de la intrarea in vechiul asezamant are aspect de campanilapadovana, orasul Iasi fiind punct de rascruce si de sinteze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu