LIKE PAGE

Search This Blog

miercuri, 26 septembrie 2012

Monastery Slatioara

Mănăstirea Slătioara


Documentar VIDEO-Manastirea Slatioara
















Pentru cei care vor sa se simta putin mai aproape de divinitate, Manastirea Slatioara este locul ideal.

Nu doar peisajul unde este amplasata te face sa crezi ca esti intr-un colt de Rai, dar si istoria ce respira din fiecare piatra, aici aflandu-se si sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania.

Manastirea Slatioara se afla in satul Slatioara, comuna Rasca, judetul Suceava. Pentru a ajunge la ea, luand ca punct de reper orasul Suceava, trebuie sa o luati pe DE85 si apoi sa cotiti pe drumul judetean 155A. Treceti prin Praxia, Bogdanesti, Rasca si apoi … ati ajuns la destinatie.

Cat parcurgeti drumul, puteti sa va familiarizati cu istoria acestui lacas sfant. Cum spuneam, manastirea nu este un simplu loc de rugaciune, ci reprezinta bazele Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. Totul a pornit in 1924, inceput de octombrie, cand, in urma unei conferinte pan-ortodoxe ce avusese loc cu un an mai devreme la Constantinopol, s-a luat hotararea ca Biserica Ortodoxa Romana sa foloseasca calendarul gregorian.

O mana de preoti si monahi romani a refuzat sa se supuna deciziei, alegand sa ramana la calendarul iulian. Printre ei s-a numarat si ieromonahul Ghlicherie Tanase, care, impreuna cu cei care l-au urmat, au infiintat miscarea de rezistenta cunoscuta astazi ca Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania.

Cat au fost prigoniti nu doar de BOR, dar si de Securitate, puteti afla din inscrisurile pastrate cu sfintenie la Manastirea Slatioara.

Ceea ce a ramas, insa, este acest asezamant, care, dintr-o simpla biserica-paraclisier, facuta din lemn, cum era in 1947, s-a dezvoltat in ceea ce puteti admira astazi.

Acum, cei care slujesc la Slatioara se bucura de alte conditii, insa smerenia predecesorilor lor le-a ramas litera de lege. Chiliile, desi mobilate destul de modern, sunt captusite cu icoane in fata carora ard candele.

Cimitirul manastirii adaposteste ramasitele celor care au slujit cu credinta acolo. Totul este extrem de ingrijit, calugarii avand deosebita grija de acest loc, pe cat de simplu, pe atat de plin de istorie si invataminte.

Manastirea are si un atelier propriu unde se confectioneaza lumanari din ceara naturala, miresmele indulcind aerul inca de departe.

Nu departe de atelier, in mijlocul padurii, se afla un izvor cu apa sulfuroasa, cunoscuta pentru rolul sau in tratarea multor boli. Ba chiar intr-un loc amenajat special pe acest fir de apa sta scris “izvor pentru sanatate”.

Pentru a descrie emotia transmisa prin slujbele care se tin aici, insa, nu exista cuvinte. Trebuie sa fiti acolo. Asa ca nu ocoliti Manastirea Slatioara, pentru sufletul vostru.