LIKE PAGE

Search This Blog

vineri, 20 iulie 2012

Monastery Vodita

Manastirea Vodita










 Ruinele Mânăstiri




Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si, totodata, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom, dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite in canoane de Sfantul Vasile cel Mare.
Inchinata Nasterii Maicii Domnului si Sfantului Antonie cel Mare, manastirea asezata la numai un kilometru distanta de apele Dunarii, in judetul Mehedinti, este situata la o distanta de 17 kilometri vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ opt kilometri est de Orsova; in dreptul manastirii, pe drumul principal, se afla asezata o troita de lemn.
Manastirea Vodita - scurt istoric:Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea granitei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370-1372, de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda.Inca de la infiintare, manastirea a fost inzestrata cu toate odoarele bisericesti necesare, cu bani si cu alte venituri. Toate daniile facute manastirii de voievodul Vladislav au fost intarite ulterior, de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei (1387-1437), recunoaste si confirma avutul Manastirii Vodita, iar Stefan Lazarovici, despotul Serbiei, ii daruieste acesteia, in anul 1406, zece sate sarbesti.
Manastirea Vodita, recunoscuta drept autonoma, a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural si misionar al zonei. Desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor de la Dunare au determinat insa mutarea centrului monahal intr-o zona mai sigura. Sfantul Cuvios Nicodim, calugarul originar din Serbia, ajuns in Tara Romaneasca pe la anul 1359, a zidit astfel, intre anii 1377-1378, cinstita Manastire Tismana, cu sprjinul voievozilor Radu I si Dan I ai Tarii Romanesti.
Pentru o bucata de vreme, Manastirea Vodita a functionat ca metoc al Manastirii Tismana. Odata cu ocuparea cetatii Severin, de catre armatele turcesti conduse de Baliberg, in anul 1524, toate mosiile Manastirii Tismana, aflate in jurul Manastirii Vodita, au fost confiscate. Fiind refacuta de domnitorul Radu cel Mare, in anul 1500, cinstita Manastire Vodita va fi devastata complet de turci, pe la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Urmatoarea aparitie in istorie a Manastirii Vodita va avea loc in data de 14 octombrie 1662, cand un hrisov aminteste primirea unei danii de 350 de ruble, din partea tarului Alexei Mihailovici, de catre arhimandritul Nicodim, staretul de la Vodita. Mai apoi, un document din data de 15 iunie 1689 aminteste ca Manastirea Vodita a fost rezidita de Cornea Brailoiu, care detinea functia de "mare aga". In anul 1700, cinstita Manastire Vodita apare iarasi, de aceasta data, pe harta manastirilor din Oltenia, intocmita de stolnicul Constantin Cantacuzino. In data de 10 martie 1705, un hrisov emis de Sfantul voievod Constantin Brancoveanu acorda Manastirii Vodita scutiri de taxe.
Dupa anul 1718, in urma razboiului austro-turc, incheiat cu pacea de la Passarovitz, manastirea decade iarasi, ea mai aparand doar pe o harta intocmita in anul 1720. In data de 5 septembrie 1891, cand episcopul Ghenadie al Ramnicului efectueaza o vizita canonica la Manastirea Vodita, el constata starea avansata de degradare: biserica mai avea decat cateva ziduri, iar chiliile erau daramate pana la temelie.
In vederea reconstruirii stravechii manastiri, in primavara anului 1990, in municipiul Drobeta Turnu Severin, s-a infiintat "Societatea Vodita", cu binecuvantarea Preasfintitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. In luna ianuarie a anului urmator, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat reinfiintarea Manastirii Vodita, ca manastire de calugari cu viata de obste.
Lucrarile pentru refacerea Manastirii Vodita au inceput dupa anul 1991, piatra de temelie a noii manastiri fiind sfintita in anul 2001. Mai apoi, intre anii 1991-1995, putin mai sus de ruinele originale, s-a construit un corp mare de chilii, in care se afla staretia si trapeza manastirii; in anul 1995 s-a inceput ridicarea unei biserici din lemn, in stil maramuresan. Catapeteasma si stranile au fost sculptate de mesterul Vasile, din Sighetul Marmatiei, iar pictura in fresca, pe tencuiala, a fost lucrata de mesterii Eugen si Florica Papici.
Manastirea Vodtia a fost sfintita in data de 29 iulie 2001, de catre Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie. In drum spre actuala manastire, pe partea stanga a drumului, se pot vedea si astazi cateva ruine ramase de la cea mai veche manastire ortodoxa din Tara Romaneasca.
Hram: Sfantul Antonie cel Mare si Nasterea Maicii Domnului,,,
Drumul Sf. Nicodim, nr. 1, Drobeta-Turnu Severin, 220118, jud. Mehedinti;
Publicat de Colotin SebastianAdresa: