LIKE PAGE

Search This Blog

duminică, 19 august 2012

Monastery Negru Voda


Manastirea Negru Voda- Câmpulung






Documentar Video-1-Mânăstirea Negru Voda-Bolnița

















Bolnița Mânăstire Negru Voda

ISTORIC
Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.
Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componenta ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si Hanul-Bazar al manastirii, disparut inca din 1746.
Fortificatiile datate din jumatatea secolului al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri latime inconjurat de un sant adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost nucleul in jurul caruia s-au adaugat pe parcurs toate celelalte constructii ce vor forma Manastirea Negru Voda.
Al doilea ctitor al manastirii, Matei Basarab (1635-1638) reface din temelii lacasul transformand vechea biserica intr-o manastire de calugari, prin hrisovul din 10 august 1647, in acelasi an fiind construit si Turnul clopotnitei, inalt de 35 metri, avand functia de poarta de incinta dar si de fortificatie cu caracter militar, fiind prevazut cu metereze. Gangul boltit pastreaza si astazi masivele porti din stejar care se izvorasc cu o grinda de proportii, avand incrustate adanc inscriptii mentionand data de 1749.
Voievodul Matei Basarab, restaurand in anii 1635-1636 manastirea Negru Voda, vechea ctitorie a Basarabilor distrusa de cutremur in 1628, a gasit potrivit sa aduca tipografia daruita de mitropolitul Petru Movila, tiparind, in 1642, prima carte in limba romaneasca cu continut moral-filozofic: "Invataturi peste toate zilele, pe scurt".
In 1669, boierul Radu Nasturel a infiintat o scoala domneasca, prima scoala cu limba de predare romana, destinata a invata carte si pe copiii celor saraci, nu numai pe copiii boierilor si domnilor.
Biserica Mare a manastirii are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si in forma actuala este a treia constructie. La inceput a functionat ca biserica de mir, de la inceputul secolului al XIV-lea pana in anul 1628, apoi din 1636 si pana in 1827, a durat a doua constructie facuta de Matei Basarab, arhiereul Filaret Beldiman a rezidit-o intre anii 1827-1832.
Manastirea Negru Voda
Biserica este in forma de nava, cu trei turle, cea din mijloc mai mare, iar cele de la rasarit si apus mai mici. A fost zidita de arhitectul Franz Walet in acelasi loc si cu acelasi material de la prima constructie.
Pe peretele vestic se afla o pisanie ampla, situata deasupra usii de intrare: a fost zidit dintr-un inceput de Radu Negru la 1215, de Basarab I cel Mare, fiul lui Negru Voda si terminata de Nicolae Alexandru Basarab, inmormantat aici. La 1635 Matei Basarab o zideste din nou cu aceleasi materiale de piatra cioplita, intocmind obstea monahala cu primul staret Melchisedec.
Din cauza cutremurului din 1802 si 1819 biserica s-a daramat ramanand asa pana in 1826 cand din porunca voievodului Grigore Ghica si cu blagoslovirea mitropolitului Grigore incepe zidirea cu aceleasi materiale, adaugandu-se si pietre noi cioplite.
Manastirea Negru Voda
Din cauza grelelor intamplari (razboiul Rusiei cu turcii, boala ciumei, holerei si foamei) zidirea ei se intrerupe pana in 1831, cand cu ajutorul vornicului vel Pana Costescu si cu osteneala staretului Filaret Apanias Beldiman, venit din Moldova, biserica se termina si se tarnoseste la 30 octombrie 1832.
Manastirea Negru Voda
Altarul este larg, in forma de arc de cerc. Bolta este compartimentata de doua arcade asimetrice, sprijinite pe stalpi doar in partea de rasarit. In spatele tamplei se afla doua coloane care se inalta pana la bolta, pe cea din dreapta fiind inscriptionat anul 1832, cand s-a tarnosit biserica.
Tampla de lemn are decoratii ornamentale, predominand motivele vegetale stilizate. De asemenea, usile imparatesti si cele diaconesti sunt abundent decorate. Intre cele trei registre cu icoane se remarca cel superior, intrucat se arcuieste semicircular in partea centrala.
Tampla prezinta un plan central mai avansat spre naos, fata de cele laterale, retrase spre altar. In ansamblul ei este una dintre cele mai frumoase catapetesme din Muscel.Naosul este dreptunghiular si nu are abside. In mijlocul naosului se afla un mare policandru din lemn sculptat.In 1920 a inceput cladirea Orfelinatului, pe vechile ruine ale chiliilor, iar la 1 septembrie 1922 se inaugureaza aici Seminarul Orfanilor de Razboi "Patriarhul Miron".
Un eveniment dureros a fost incendiul din 1934, ziua de 8 mai, cand au ars: o parte din Seminar, staretia cu muzeul, turla sau cupola cea mare si invelisul clopotnitei.
In 1928 patriarhul Miron transforma acest locas din nou in manastire.
In 1955 s-a oranduit si pictura din nou, prin grija patriarhului Justinian, in fresca
Pe latura vestica sunt zugraviti Matei Basarab, care tine in mana o biserica cu trei turnuri mari si doua mici, iar in partea cealalta Doamna Elena, tinand si ea cu mana dreapta biserica. Radu Negru tine si el cu mana stanga o alta biserica cu cinci turnuri mari si doua mici si Nicolae Alexandru Voievod Ilias tinand cu mana dreapta aceeasi biserica.
Biserica este zidita din piatra de Albesti, pe peretele exterior din vest se afla doua pisanii. Prima, asezata in stanga, face istoricul manastirii, asa cum era cunoscut in vremea lui Matei Basarab, laudand opera acestui domn bun si milostiv care a reconstruit biserica.
Langa inscriptie, asezata din ordinul lui Matei Basarab, se gaseste una cu text asemanator "pusa de campulungenii care voiau sa se vesniceasca si astfel amintirea privilegiilor lor".
La Manastirea Negru Voda a existat si o scoala de copisti cu puternice traditii, manuscrisele remarcandu-se printr-o scriere caligrafica, fiind impodobite cu frontispicii si miniaturi colorate.
Primii voievozi ai statutului feudal unitar ai Tarii Romanesti, Basarab I si Nicolae Alexandru, au fost inmormantati aici, in Paraclisul Curtii Domnesti din secolul al XIV-lea, dupa cum atesta, pentru primul, inscriptia grafit de la Curtea de Arges, care mentioneaza moartea lui Basarab, in 1352, la Campulung.
Publicat de Colotin Sebastian

Cathedral St.Sameba ,Tbilisi from Georgia

RO

- Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime, din Tbilisi, Georgia.

ENG

- The Holy Trinity Orthodox Cathedral, from Tbilisi, Georgia


























Istoric:
Ideea de a construi o nouă catedrală pentru a comemora 1500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Georgiene și 2.000 de ani de la nașterea lui Isus a apărut încă din 1989, un an crucial pentru trezirea națională a republicii, atunci-sovietic din Georgia. În luna mai 1989, Patriarhia Ortodoxă Georgiană, iar autoritățile de la Tbilisi au anunțat un concurs internațional pentru "Catedrala Sfânta Treime" de proiect. Nici un câștigător a fost ales, la prima rundă a concursului atunci când mai mult de o sută de proiecte au fost depuse. În cele din urmă de proiectare de către arhitectul Archil Mindiashvili câștigat. În anii următori tulburi de tulburări civile în Georgia amânată acest plan grandios de șase ani, și nu a fost Pînă la 23 noiembrie 1995, că fundamentul noii catedrale a fost pus. Construcția bisericii a fost proclaimend ca un "simbol al renașterii naționale georgiene și spirituale" și a fost sponsorizat de către cea mai mare parte oameni de afaceri din donații anonime mai multe și simpli cetățeni. La 23 noiembrie 2004, în ziua de Sf. Gheorghe, Catedrala a fost sfințită de Patriarhul Catolicos al Georgiei Ilia al II-lea și înalți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe colegi din lume. Ceremonia a fost, de asemenea, au participat liderii altor comunități religioase și confesionale, în Georgia, precum și de către liderii politici.
Locul ales pentru complexul Catedralei noua a fost o dată un cimitir mare, cea mai veche cimitirul armenesc din Tbilisi, cunoscut sub numele de Khojavank sau Pantheon armean de la Tbilisi (pe seama numărului de armeni notabile îngropat acolo) . Khojavank De asemenea, a avut o dată o biserică armeană, Maica Sfântă a lui Dumnezeu, care a fost distrus în timpul perioadei sovietice. Cele mai multe dintre pietre funerare cimitirului și monumente au fost de asemenea distruse și cimitir a fost transformat într-un parc. Cu toate acestea, surse de armeni susțin că cimitirul încă conținea peste 90.000 [nu în citare dat] morminte armeni atunci când construcția Catedralei Sameba a început.  cimitir a fost tratați cu o "lipsă de respect scandaloasă" . Niciun reînhumări Au fost organizate, și după oase și pietre funerare au apărut împrăștiate peste tot site-ul de construcție proteste temporar oprit [necesită citare] de construcție a catedralei. Cu toate acestea, lucrările de construcție în curând a fost reluată.
Arhitectura:
Catedrala Sameba este ridicata pe Dealul Elia, care se ridica deasupra malul stâng al râului Kura (Mtkvari), în cartierul istoric al Avlabari în Old Tbilisi.
Concepute într-un stil georgian tradițional, dar cu un accent exagerat pe verticală, și considerată un spin în ochi de mulți și venerat de multe altele [6], Catedrala Sameba are un plan cruciform, cu o cupola pe o trecere, care se sprijină pe opt coloane. În același timp, parametrii domului este independent de abside, conferind un aspect mai monumentală la cupola bisericii și, în general.Domul este surmontat de o cruce înaltă 7.5 m acoperite cu aur.
Catedrala este format din nouă capele (paraclise ale Arhanghelilor, Ioan Botezătorul, Sfântul Nino, Sfântul Gheorghe, Sfântul Nicolae, cei doisprezece Apostoli, și a sfinților Toate); cinci dintre ele sunt situate intr-un compartiment subteran mare.Suprafața totală a catedralei, inclusiv pronaos sa mare, este de 5.000 de metri patrati si volumul pe care îl ocupă este 137 de metri cubi.Interiorul bisericii măsoară 56 de metri de 44 de metri, cu o suprafață interioară de 2.380 de metri patrati.Înălțimea catedralei de la sol la partea de sus a crucii este de 84 de metri.Capela subteran ocupă 35,550 metri cubi.Înălțimea este de 13 de metri.
Materialele naturale sunt folosite pentru construcția.Pardoseala este din plăci de marmură și altarul va fi, de asemenea, decorat cu mozaic.Pictura a picturilor murale este executat de un grup de artisti indrumati de Amiran Goglidze.
Complexul Sameba, a cărui construcție este deja finalizat, format din biserica catedrala principal, un free-picioare turn-clopotniță, reședința Patriarhului, o mănăstire, un seminar clerical și Academia teologică, multe ateliere de lucru, locuri de odihnă, etc..
Publicat de Colotin Sebastian