LIKE PAGE

Search This Blog

marți, 26 iunie 2012

Monastery Nucet


Mânăstirea Nucet














Mânăstirea Nucet-Istoric/Manastirea Nucet se afla la 16 km sud de Targoviste si in partea de sud-vest a judetului Dambovita, intre campia inalta a Targovistei si cea joasa a Munteniei. Locul si-a luat numele de la multimea nucilor aflati acolo. Acelasi nume - Nucet - era purtat si de manastire Cozia, insa doar pentru o perioada.Intre toate manastirile din zona Targovistei medievale, Nucetul a fost, pana nu de mult, singura manastire situata spre sud. A doua manastire, ca importanta, dupamanastirea Dealu, a facut parte din fortificatia de aparare a Cetatii de Scaun.Data infiintarii a fost controversata. O varianta ar fi ca manastirea este ctitoria unchiului lui Radu cel Mare, batranul jupan Gherghina Parcalab, cu sotia sa, Neaga. Din documentul emis la 23 ianuarie 1516 de catre Cancelaria lui Neagoe Basarabaflam cum Vlad Calugarul, domnul Tarii Romanesti intre 1485-1495, o inzestrase cu un munte.

O alta varianta ar fi traditia mai veche, inregistrata la inceputul secolului nostru, care considera ca manastirea "s-a cladit intre anii 1375 si 1500 pe timpul Basarabilor, cand s-a descoperit o icoana a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, determinand astfel ridicarea unei biserici din lemn in jurul careia traiau cativa calugari dupa randuialaSfantului Nicodim de la Tismana". Conform acestei traditii, manastirea ar fi fost intemeiata de Sfantul Nicodim sau mai precis de unii ucenici ai sai.

Ctitorul sau oficial, Gherghina Parcalab, aduce contributia sa peste vechiul asezamant din secolul XIV.

Sfantul locas a suferit in decursul timpului multe renovari si imbunatatiri, astfel, potrivit traditiei, "Neagoe Basarab cu multe au innoit-o si au prefacut-o... si preafacatoarea de minuni icoana Sfantului Mucenic Gheorghe, a batut el insusi, cu cuisoare, un mar de aur curat impodobit cu margaritare si cu pietre scumpe", intarindu-i mosiile.

Manastirea Nucet

Din biserica ridicata pe la 1500 s-au pastrat in mod surprinza­tor doua straturi de pictura: cel inferior, de la inceputul sec. al XVI-lea, datorat probabil lui Radu cel Mare si lui Neagoe Basarab si al doilea strat de pictura, din prima jumatate a sec. al XVIII-lea, despre care deocamdata nu se poate preciza daca apartine anilor 1712 sau 1746.Matei Basarab a reconfirmat la 17 mai 1640 documentul prin care manastirea Nucetdevenea metocul manastirii Dusca.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea Constantin Brancoveanu i-a inchinat ca metoc manastirii Nucet schitul Panaghia "pentru ca era mai intemeiata si cu chivernisire mai buna de catre cautarea calugarilor".

Dupa cel mai puternic cutremur din secolul al XVIII-lea, din anul 1738, biserica Sfintei Manastiri Nucet a suferit prefaceri importante, fiind rezidita cu cheltuiala si osteneala unor membri ai familiei Vacarescu.La inceputul sec. al XIX-lea au aparut noi schimbari in Complexul monastic de la Nucet. Tot in aceasta perioada se ridica si actualul turn clopotnita de pe latura estica.

Schimbari esentiale la Complexul Monastic de la Nucet au avut loc intre anii 1840-1849. Acum a fost construita noua biserica in timpul domniei lui Alexandru Ghica pe temeliile vechii biserici demolate. Biserica este realizata intr-o arhitectura specifica acestei perioade, apropiata si de cea a bisericii din Baleni Romani, ctitorita tot la 1840.Manastirea Nucet


Dupa secularizarea averilor manastiresti din anul 1863, calugarii greci traitori la Sfanta Manastire Nucet au plecat, in locul lor venind calugari romani ce au vietuit aici pana in anul 1930, cand manastirea a ajuns in paragina. Avariat grav la cutremurul din 1940 si parasit de monahi, sfantul locas a devenit biserica de mir, folosita de enoriasii comunei pana la o deteriorare ingrijoratoare.

In cadrul sedintei Consiliului eparhial din data de 15 martie 1994 s-a hotarat reinfiintarea Sfintei Manastiri Nucet ca manastire de maici, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghepurtatorul de biruinta.In ceea ce priveste starea de conservare putem spune ca monu­mentul a suferit numeroase distrugeri in urma cutremurelor, zidaria prezentand fisuri si crapaturi profunde, care pun in pericol stabilitatea acestuia.

Dupa prabusirea boltii naosului biserica a ramas descoperita timp de trei luni, perioada in care stricaciunile au avansat mult.

Prin purtarea de grija a inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nifon, in prezent, Sfanta Manastire Nucet functioneaza ca manastire de maici.

In perioada de dupa reactivare in cadrul Complexului Monastic Nucet s-a reusit construirea unui paraclis ce poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", a unui foisor la "Fantana de leac" si de asemenea, recladirea unei aripi de chilii.
Publicat de Colotin Sebastian


Monastery Corbi stone

Mânăstirea Corbii de Piatra


Documentar Video-Mânăstirea Corbii de Piatra și cu Mânăstirea Namaiesti, Argeș













Biserica Corbii de Piatra - Comuna Corbi - Jud. Arges

Biserica Corbii de Piatra - Comuna Corbi - Jud. Arges

Biserica Corbii de Piatra - Comuna Corbi - Jud. Arges





Manastirea Corbii de Piatra:

Istoric
Inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra sunt mai putin cunoscute. Majoritateaasezamintelor monahale au aparut in locul altora mai vechi, lucru ce se crede ca s-a intamplat si la Corbii de Piatra. Locul este recunoscut drept o vatra ascetica romaneasca.
Prima atestare documentara, la 23 iunie 1512, nu reprezinta si infiintarea manastirii. Astfel, avem marturii certe conform carora locasul ar fi existat si inainte de aceasta data.
Biserica rupestra de la Corbi deriva tipologic din bisericile sala, cu doua altare dedicate unui hram dublu si caracteristice lumii bizantine din secolul al X-lea. Ea se inrudeste tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia.
O particularitate unica la noi in tara este altarul dublu racordat la o singura nava. Ea poate fi regasita numai in Bulgaria la Saborenata Tarcva si Tarcvata. Aceasta solutie apare probabil in cazul unor mici comunitati de calugari care se pot lipsi de diaconicon.
Caracteristicile stilistice, calitatea picturii, insotite in exclusivitate de inscriptii grecesti, coroborate cu stirile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului la inceputul secolului al XIV-lea. Ansamblul rupestru de la Corbii de Piatra constituie dovada concreta a existentei unor nuclee monastice de tip anahoretic in Tara Romaneasca inca inainte de organizarea bisericii muntene din secolul al XIV-lea.
 Manastirea          Manastirea

La 23 iunie 1512, monahia Magdalina, fiica si sotie de boier, proprietara ereditara a mosiei de la Corbi, reinfiinteaza manastirea de la Corbii de Piatra, cu hramulAdormirea Maicii Domnului, pe care o inchina domnitorului Neagoe Basarab, manastirea capatand astfel inca de la reinfiintarea ei statutul de manastire domneasca. Este si prima manastire de calugarite atestata documentar la noi in tara.
Diaconul Paul de Alep, care in 1658, il insoteste pe patriarhul Macarie al Antiohiei in Tara Romaneasca, viziteaza si biserica din piatra de la Corbi despre care spune ca este "o biserica mica dar foarte frumoasa in care se mai pot inca vedea pe pereti urmele vechii zugraveli si care a fost redeschisa in urma viziunii pe care a avut-o un eremit sfant".Dupa doar trei ani, probabil din cauza conditiilor vitrege de vietuire, la Corbi sunt adusi calugari, maicile fiind mutate la manastirea Cornetu.n prima jumatate a secolului al XVIII-lea manastirea devine biserica de mir, ca urmare a asezarii in jurul ei a unei puternice colonii de romani veniti din motive de prigoana religioasa din Jina Sibiului.
La inceputul secolului urmator, biserica va fi modificata, luand infatisarea pe care o are si astazi. Atunci, arhiereul Iosif de Sevasta, ia hotararea de a mari sfantul locas, daltuind in stanca un pronaos de 5.5 metri pe 4.5 metri cu intrare spre nord in naos. Tot atunci se sparge zidul despartitor dintre cele doua altare, din care ia nastere noua sfanta masa, si se construieste o noua catapeteasma, care va fi pictata de un oarecare Stefan zugravul.
In anul 1882 in timpul slujbei de Inviere peretele vestic al naosului s-a surpat, neranind pe nimeni, iar credinciosii, in vara aceluiasi an, au adus niste mesteri italieni cioplitori in piatra de la Albestii de Arges, care au cioplit din stanca surpata niste caramizi imense, ca de cetate, cu care au reconstruit peretele surpat.In partea sudica se afla trapeza monastirii daltuita la randu-i in piatra si care in vechime slujea si de divan, cand domnitorul tarii lua parte la hramul monastirii cu care ocazie judeca cele mai grele procese si stingea anumite neintelegeri.Deasupra bisericii, incastrata in stanca, se afla crucea de piatra de la 1700, iar in fata bisericii este paraclisul de lemn cu clopotnita construit in 1890.
 Manastirea          "Manastirea
In ultimul timp, in biserca se slujea rar, o data pe an, de Sf. Ap. Petru si Pavel, praznic care a fost preluat in mod eronat de evlavia localnicilor ca hram al bisericii. Hramul manastirii de la intemeierea ei a fost Adormirea Maicii Domnului, asa cum apare si in toate documentele ulterioare.Astazi, la Corbii de Piatra, prin purtarea de grija a Prea Sfintiei Sale P.S. Calinic Argesanul, de la 23 martie 2003 s-a reinnodat firul vietii monahale intrerupt acum mai bine de 200 de ani, scopul acestui demers fiind acela de a demara lucrarile pentru construirea unui complex chinovial alcatuit din corp de chilii, paraclis si cladiri anexe.


Manastirea


Manastirea


Publicat de Colotin Sebastian

Monastery Bogdana,Country Bacau

Mânăstirea Bogdana, Județul Bacău 

VIDEO-DOCUMENTAR-1














Istoric:Mănăstirea Bogdana este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău.
Biserica mănăstirii a fost ctitorită de boierul Solomon Bârladeanu și soția sa, Ana, în 1670 și refăcută în 1755. Așezământul administrează un muzeu cu obiecte de artă religioasă și carte veche bisericească dar în 1959 a fost desființată, având pe rând urmatoarele destinații: azil pentru bolnavi neuropsihic, tabăra pentru copii, depozit de cărți vechi, complex muzeistic cu obiecte de artă veche bisericească. În 1990 lăcașul își recapată statutul de mănăstire.
Publicat de Colotin Sebastian/Monastery Bogdana /Fotografii