LIKE PAGE

Search This Blog

joi, 20 septembrie 2012

Monastery Casin BacauMânăstirea Casin, Bacău 

Documentar Video-Mânăstirea Casin din Bacău 

 Localizare: in comuna cu acelasi nume Manastirea Casin, judetul Bacau, la 15Km de Onesti
          Onești -Str. Calea Scutarului- DJ115- Casin- Manastirea Casin

      Biserica Casin, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost construită in 1655 de voievodul Gheorghe Ștefan, pe locul unui schit vechi. Voievodul Gheorghe Stefan a folosit la constructia bisericii aceiaşi meșteri (Isidor Pospican, Iacob Gavriloaie şi Pricope Iantine), folosiţi de către domnitorului Vasile Lupu pentru a construi Biserica Golia (1650-1653) la Iasi.
    Un zid de piatra cu turnuri inconjoara Manastirea Casin,  Mânăstirea Casin- Turnul clopotniţă
    In urma marelui cutremur din 1805, fiind grav avariata, manastirea a fost reparata de egumenul grec Ierotei, iar intre 1836-1839 de egumenul Isaaia din Constantinopol. Planul bisericii, arhitectura fațadelor si dimensiunile sale sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iasi, dar cu forme simplificate. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, cu acoperișul  străjuit de  trei turle. Accesul inpridvorul bisericii se realizează prin usa laterala din partea sudica. Mânăstirea Casin mai pastraza inca dovezile mesterilor tâmplari care au trait in aceata zona. Nu se poate sa treceti prin sat fara sa admirati portile de la curtile sătenilor. Drumul spre Mânăstirea Casin pe DJ115
       La Mânăstirea Caşin a fost facuta şi traducerea din limba greacă a ,,Istoriilor’’- lui Herodot, iar în comuna Branistea, judetul Galati, a fost găsit un exemplar din,,Cazania’’- lui Varlaam cu insemnarea ca apartinea bibliotecii Manastirii Casin. Se pare că biblioteca a avut în patrimoniu opere ale unor clasici greci şi latini ca: Aristofan, Aristotel, Herodot, Homer, Platon sau Cicero, Horatiu, Vergiliu, si se zice că ar fi existat chiar o tiparnita.
      Între anii 1820-1830 cei mai cunoscuţi stareti Ierotei şi Isaia Tarigradeanu, au început reparatiile la sfantul lacas. Tot atunci s-a acoperit mormantul domnitorului Gheorghe Stefan (1653-1658) şi au modificat inscriptia cu scopul de a fi ei considerati ctitori anulând numele lui Gheorghe Stefan. Istoria n-a putut fi inselata, minciuna aflandu-se din cronici, dar si din inscriptia de deasupra usii.
       In anul 1965 a fost gasita in arhiva bisericii o baladă istorică intitulata ,,Moartea lui Grigore Ghica’’, scrisa în limba slavona, nesemnata, alcatuita probabil de catre unul dintre calugari sub impresia uciderii acestui domnitor de catre turci.
       Intre anii 1865-1921 în incinta mănăstirii a funcţionat scoala primara, primii dascali fiind preoții.