LIKE PAGE

Search This Blog

marți, 12 iunie 2012

Monastery Pissiota

Manastirea Pissiota







Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastire Pissiota, locuita de o obste de maici, are hramul Nasterea Maicii Domnului.
Pe cel mai circulat drum din Romania, Drumul National 1, care leaga orasul Bucuresti de Ploiesti, exista un indicator, in localitatea Potigrafu, care te indruma spre Manastirea Pissiota.
La aceasta manastire se poate ajunge si cu trenul. Se merge astfel pana la gara Crivina si de aici se merge spre Ploiesti, dupa care la dreapta pe primul drum asfaltat pana intalnim in dreapta soselei manastirea amplasata la mai putin de un kilometru de gara.

Din senin, printre case taranesti si curti inverzite, se iteste o campanila in cel mai pur stil al Renasterii italiene. Frumosul turn este perfect incadrat intr-un ansamblu bizantin de cea mai aleasa factura. O sinteza perfecta, care aminteste pe undeva de stilul bisericilor macedonene. Desigur, aceasta este amprenta ctitorului, marele inginer si om ce cultura aroman Nicolae Pissiota.
Manastirea Pissiota - ctitorul Nicolae Pissiota
Nicolae Pissiota se naste in anul 1860, in satul Hrupiste, langa lacul Kastoria - pe teritoriul Greciei de astazi - dintr-o familie de crescatori de animale - ocupatia predilecta a aromanilor.

Pissiota a fost tot timpul un elev silitor, iar dupa terminarea liceului in Bitolia - capitala neoficiala a aromanilor - a plecat ca bursier la Paris, la Scoala de Drumuri si Poduri. Dupa o scurta intrerupere, din cauza unei tuberculoze pe care si-a tratat-o acasa, cu lapte de capra, aer de munte si odihna, termina cursurile si, la sfatul unui prieten - generalul Burghele - isi paraseste locul de bastina - situat pe atunci in Imperiul otoman - si cere naturalizarea in tanarul si independentul Regat al Romaniei.Regele Carol I ii acorda acest drept si sfarsitul secolului al XIX-lea il gaseste angajat al CFR si casatorit, in anul 1894, cu Zoe Eustatiu, fiica unui diplomat de cariera. De remarcat faptul ca din partea sotiei, prin alianta cu familia Trestianu, doua fete s-au calugarit, iar una a ajuns chiar stareta Manastirii Ratesti, din Buzau.
Nicolae Pissiota isi creeaza, dupa scurt timp, propria antrepriza de constructii, si astfel ridica Atelierele Grivita si podul de cale ferata peste raul Buzau. Afacerile ii merg destul de bine, iar dupa Razboiul de Reintregire (1916-1918) se hotaraste sa ctitoreasca o manastire.

Locul ales este mosia din Poenarii Burchii - judetul Prahova - pe care o cumpara de la generalul Angelescu, fost ministru de Razboi.
Manastirea Pissiota - scurt istoric
Manastirea Pissiota a fost ctitorita la inceput ca schit, de inginerul Nicolae Pissiota si sotia sa Zoe, intre anii 1928-1929. Odata cu biserica zidita din temelie s-au construit si case pentru calugari. Schitul Pissiota s-a ridicat in zilele sanctitatii sale, primul patriarh regent al Romaniei Mari, Dr. Miron Cristea.Intre anii 1928-1929 Nicolae Pissiota, pe banii lui, ridica manastirea, urmand proiectul arhitectului Ioan Giurgea. Astfel, asezamantul devine o perfecta sinteza dintre Orient si Occident, dintre Renasterea italiana si stilul bizantin clasic.
Cocheta si armonioasa, biserica va fi pictata de celebrul Costin Petrescu - cel care pictase fresca de la Ateneul Roman si Catedrala din Alba Iulia - va avea mobilierul sculptat de Gheorghe Dima - cel care realizase statuia lui Eminescu din fata aceluiasi Ateneu Roman - va fi pardosita cu marmura de Carrara, iar iconostasul va fi sculptat in lemn de trandafir si cires adus din Grecia.Cu vremea, cladirile pentru adapostirea calugarilor au inceput sa se ruineze. Insa, din purtarea de grija a lui Dumnezeu, in anul 1953, Patriarhul Justinian repara stricaciunile existente. Tot acum se mai ridica si o cladire noua din zid, pentru chilii si ateliere, lucrarea terminandu-se in 1957.
Intre anii 1928-1948, manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului - 8 septembrie - a fost de calugari, apoi Patriarhul Justinian o face de maici, pana in anul 1962, cand se desfiinteaza abuziv, in locul chiliilor functionand un dispensar, care va face mari stricaciuni.Schitul Pissiota, parasit de calugari in timpul ruinarii din 1948, este populat de Patriarhul Justinian cu calugarite aduse de la Manastirea Viforata. Datorita prigoanei comuniste, schitul a fost inchis intre anii 1962 si 1993. Dupa 31 de ani de parasire, in anul 1993, manastirea se redeschide, dar cu ce efort, cu ce truda. Despre asta, insa, imediat.
In anul 1993, ansamblul monahal de la Pissiota s-a reinfiintat de Arhiepiscopia Bucurestilor ca manastire pentru maici si s-a populat cu maici de la Manastirea Ghighiu - Prahova.
Trei maici venite din obstea de la Ghighiu s-au pus pe treaba, incepand cu anul 1993. Astfel, in scurt timp manastirea si-a putut recapata statutul si menirea initiala. Cele trei maici, impreuna cu celelalte calugarite, formeaza obstea de 15 maici de la Pissiota. In obste nu se mananca niciodata carne.
Cu osteneala maicii starete Mihaela Novacovschi si a soborului s-a ridicat o noua constructie din zid in stil brancovenesc pentru chilii si s-a inceput o cladire din zid pentru staretie.
Manastirea Pissiota - arhitectura si podoabe
Biserica este o constructie din zid cu fundatia si soclul din beton, in forma de cruce. Naosul si pronaosul formeaza un spatiu comun. Catapeteasma este din lemn sculptat, la fel si usa de la intrarea in pronaos.Biserica de la Pissiota are un pridvor inchis, nou pictat, in care se intra printr-o usa metalica. Mai tarziu s-a adaugat si un al doilea pridvor mai mic. Are doua turle, cea de pe pronaos servind si ca clopotnita.
Acoperisul este din tabla. Zidurile exterioare ale bisericii sunt din caramida rosie aparenta, netencuite. De jur-imprejurul bisericii sunt trotuare largi din beton.
Pictura bisericii s-a executat in fresca de catre Vasile Rudeanu. Ctitorul manastirii a inzestrat biserica cu podoabe din argint masiv si aurite.Biserica manastirii ascunde multe comori. Dintre ele, ce mai importanta este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni. Aceasta a fost pictata de Eustatiu Stoenescu (1884-1959) cu o tehnica impresionanta: practic, in orice loc din biserica te-ai afla, ochii Maicii Domnului te privesc. Mai mult, maica stareta - cu mare discretie - vorbeste despre lacrimile Maicii lui Dumnezeu. Icoana a plans cate o saptamana, in mai multe randuri.
In biserica mai exista si o racla - donata de P. S. Varsanufie - cu moastele Sfintilor Dimitrie Izvoratorul de mir, Teodor Stratilat, Trifon, Ioachim de Vatoped si ale Cuviosilor ucisi in Sinai si Rait.
In partea de nord a bisericii se afla un muzeu subteran, care are si rol de gropnita pentru ctitori si familia acestora. Aici se gaseste o mica icoana pictata pe lemn de marele pictor Nicolae Grigorescu.Incinta manastirii este mica iar ansamblul monahal este imprejmuit de un gard din fier forjat la strada si pe celelalte laturi gard de beton. Curtea manastirii contine ceva impresionant: o pereche de struti ajunsi la manastire de la o fosta ferma de struti care s-a dezafectat. Pe langa cei doi rezidenti, mai pot fi vazuti la Manastirea Pissiota si perechi de fazani si de pauni.
Publicat de Colotin Sebastian

Monastery Ciolpani,County Bacău

Mânăstirea Ciolpani , Județul Bacău
















Mânăstirea Ciolpani , Județul Bacău
Istoric::Hram: Sfantul Emilian de la Durostorum, Adormirea Maicii Domnului (paraclis), Sfantul Nicolae (biserica din cimitir)
Acces: din Buhusi spre Runc pe DJ156H, 3 km, stanga spre manastire 3 km;

Manastirea Ciolpani este situata aproape de oraselul Buhusi. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din  moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici. Initial, pe acest loc a fost ridicat un schit de sulitasul Ciolpan care s-a si calugarit aici in vremea lui Petru Schiopu. Schitul s-a pastrat pana in 1730, dupa care Teodosie Cantacuzino a zidit pe acel loc o bisericuta din lemn care mai exista si astazi. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959, recapatandu-si statutul in 1992.



Este amplasata la numarul 9, in cartierul Ciolpani din Buhusi –judetul Bacau. Accesul se poate 

face din Buhusi spre Runc, peDJ156H, 3 km, apoi stanga spre manastire, inca 3 km.

Coordonatele GPS pe care vi le recomandam sunt: 46.746875,26.712407.

Manastirea de maici de la Ciolpani poarta Hramul SfantuluiMucenic Emilian de la

 Durostorum, sarbatorit pe 18 iulie, alecarui moaste le si adaposteste in interiorul sau.

Altarul are in partea de rasarit 3 ferestre, in partea stangaaflandu-se priscomidia, iar in dreapta

 camera pentru vesminte.Catapeteasma este din lemn de stejar, opera mesteruluiGaman. Pe 

naos se afla o turla mare, hexagonala in exterior,impodobita cu ornamente sculpturale si 

luminata de patruferestre. Biserica are si un pridvor deschis, sustinut de 4coloane cu capiteluri 

sculptate. Fatadele exterioare au un brautorsionat, situat cam la doua treimi de baza, iar 

deasupra luiocnite pictate cu mozaic. Pe ferestrele exterioare inca se maipastreaza sculptura 

initiala. La 30 m de biserica, in partea deNE, se afla clopotnita, construita din bolovani de 

piatra cu forma patrata.

Pe acest loc a fost amplasat initial un schit, intemeiat de catre sulitasul Ciolpan – ostas al 

domnului Moldovei de lavremea respectiva - Petru Schiopul, care in anul 1730 s-a calugarit. 

Ulterior, Teodosie Cantacuzino hotaraste sainalte o biserica din lemn, aflata astazi in cimitirul 

manastirii, purtand hramul „Sfantul Nicolae. In prezent, este unuldintre cele mai mici locasuri 

de acest gen din Moldova, avand un plan treflat, pronaos absidat, abside laterale pe 3laturi si 

absida altarului pe cinci laturi.


Printre obiectivele turistice care pot fi vizitate in apropierea manastirii, se alfa pe dealurile de 

langa Buhusi,manastirea de calugari – Runc, despre care se spune ca ar fi aici de pe 

vremea Voievodului Stefan cel Mare.

De asemenea, daca ajungeti in Buhusi, va recomandam sa vizitati conacul familiei Buhus, o 

constructie cu trasaturide arhitectura neoclasica, ridicata in prima jumatate a secolului XVIII. 

Acesta este amplasat pe culmea Dealului Tucu,oferind o priveliste de neuitat peste Valea 

Bistritei.



Publicat de Colotin Sebastian