LIKE PAGE

Search This Blog

miercuri, 22 august 2012

Monastery Curchi

LIKE PAGE::::CLIC::-
http://www.facebook.com/Manastiri.Ortodoxe.Romane

Mânăstirea Curchi-

Republica Moldova 






















Hram: Nașterea Maicii Domnului
Adresa: sat Curchi, corn. Vatici, jud. Orhei
Așezare: la 12 km V de Orhei, sau la 33 km N de Chișinau
Manastirea Curchi este una din cele mai insemnate monumente ale arhitecturii moldovenesti din Basarabia. Aceasta este situata in Codrii Orheiului ai comunei Vatici, din raionul Orhei, la o distanta de 14 kilometri sud vest fata de oras.
Manastirea are un trecut cultural si religios de peste doua secole, aceasta fiind considerata drept "cea mai frumoasa si mai vestita manastire din Basarabia", cum am amintit deja mai sus.
Ca ansamblu arhitectural aceasta s-a constituit in secolele XVIII-XIX, fiind compusa din doua biserici, noua cladiri cu chilii, o livada si un bazin de piatra. Biserica Sfantul Dumitru, construita in anul 1775 de catre Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica Nasterii Maicii Domnului, ridicata intre 1808 si 1810, este construita in stilul clasicismului, cu elemente de barocco.
Potrivit unor legende, aceasta a fost intemeiata de catre Stefan cel Mare.
Cronologic, istoria manastirii incepe in anii 1775, ajungand la mijlocul secolului al XIX-lea drept una din cele mai bogate, mai frumoase si mai mari manastiri din Moldova.
Manastirea a avut sase biserici:
biserica de lemn Sfantul Dumitru, ridicata in 1775 de monahul Ioan Curchi si demolata dupa 1820
- biserica de piatra Nasterea Maicii Domnului, ctitorita in 1810 si demolata prin anii 1860
- biserica de iarna Sfantul Dumitru, zidita in 1844
- biserica de vara Nasterea Maicii Domnului, ridicata in 1872, considerata cladirea de capetenie a manastirii, redeschisa si sfintita la 21 septembrie 1993
- biserica cimitirului, cu hramul Toti Sfintii
- biserica de iarna Sfantul Nicolae, ridicata in anii 1936-1939 (nefinisata).
In anul 1958 puterea sovietica a izgonit calugarii, a distrus numeroase icoane si a ars literatura religioasa si artistica, ridicata la un total de aproape 4 mii de volume.Bisericile Nasterea Domnului si Sfantul Nicolae au fost transformate in depozite, biserica Sfantul Dumitru in club, iar Toti Sfintii in morga.
In anul 1959 pe teritoriul manastirii a fost construita o colonie de alienati, care a ajuns apoi spital de psihiatrie. Abia in anul 2002 complexul monastic Curchi a fost transmis in gestiunea Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Biserica principala a manastirii, catedrala cu hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost construita intre 1862-1872, dupa un proiect al arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli. Executata in stil baroc, este cea mai inalta catedrala din Moldova - cupola de mijloc avand 57 de metri, este geamana cu Soborul Sfantul Andrei cel intai Chemat de la Kiev.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial a avut loc un incendiu, care s-a soldat cu arderea completa a picturii dinauntru si a catapetesmei poleite cu aur. Dupa un puternic bombardament, din cele patru clopotnite ale catedralei s-au pastrat doar doua.
Catapeteasma actuala, fara icoane, dateaza din 2000, fiind realizata de niste mesteri din Romania. Pictura catedralei s-a facut in anul 1943. Urmatoarele lucrari de reparatie au fost efectuate abia in 1993.
In preajma fostului altar, in exterior, am gasit o piatra funerara din textul romanesc al careia aflam urmatoarele cuvinte: Supt aceasta marmora odihneste trupul raposatului Arhimandrit ieroshimonah Chiril, proim protoi Manastirilor Rasca din Moldavia si Curchiu din oblastia Bassarabiei, carele la anul 1825. Martie 23 (de) zile au implinit obsteasca datorie, fiind in orasul Chisinaului.
La 15 februarie 2006, compania Teleradio-Moldova a organizat radiomaratonul "Manastirea Curchi: Din ruine spre inaltare". Acesta a fost un act de sensibilizare a opiniei publice, un indemn pentru crestini de a contribui financiar la renasterea acestui important monument de cultura si spiritualitate.
Tot ansamblul monahal de la Curchi este inconjurat de un zid inalt de piatra. Manastirea Curchi este unul dintre multele asezaminte romanesti aflate pe lista monumentelor de arhitectura UNESCO.

Publicat de Colotin Sebastian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu