LIKE PAGE

Search This Blog

vineri, 19 octombrie 2012

Monastery Almas


LIKE PAGE::
Mânăstirea Almas-Neamț  




Manastirea Almas, situata pe valea paraului cu acelasi nume, in comuna Garcina, la circa 12 Km N-V de orasul Piatra Neamt, la altitudinea de 510m.
ISTORICUL MÃNÃSTIRII
Manastirea Almas, situata pe valea paraului cu acelasi nume, descris in scrierile sale de Calistrat Hogas, se afla in tinutul Neamtului, la circa 12 Km de orasul Piatra Neamt.

Ctitorii acestui asezamant monahal sunt familia Vasile si Maria Almas 
[1], ciobani din Tara Hategului, ajunsi aici datorita asupririi conducatorilor maghiari din Transilvania, care doreau parasirea credintei stramosesti ortodoxe si convertirea la calvinism.
Ajutat de razesi, Vasile Almas, in anul 1659, construieste un paraclis din lemn, cuhramul Sfantul Nicolae 
[12], pentru oficierea slujbelor religioase, in care au fost instalate icoanele mari si iconostasul de la biserica din satul de unde fusesera nevoiti sa plece in pribegie. Acestea se afla acum in muzeul manastirii.
Paraclisul, ctitorit de Vasile Almas, devenit ulterior ieromonahul Vasile din obstea Manastirii Neamt, a fost locasul de rugaciune al schitului Almas si a fost distrus de tatari, cu acest prilej pierzandu-si viata si Maria Almas.

Locasul, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost recladit din lemn de doamna Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino, in anul 1715.
Schitul de calugari a functionat pana in anul 1821, cand a fost pradat de eteristi, iar calugari au fost schingiuiti si alungati.

Actuala biserica 
[123], construita din piatra in anul 1821, este ctitoria familiei logofatului Bals si a primit ca hram Duminica Tuturor Sfintilor.
Ctitoria acestora a fost continuata prin zidirea pronaosului 
[1]de catre domnitorul Constantin Mavrocordat, care inzestreaza manastirea cu mai multe proprietati si mosii.
Biserica, in forma de cruce, are trei turle asezate pe axa est-vest, cea din mijloc fiind mai inalta.
La miazazi si la miazanoapte sunt atasate altarului, in exterior, doua pridvoare avand rolul de vesmantar si precomidiar.

Sculptura tamplei si a mobilierului sunt executate din lemn de stejar de catre mesterii locali Vasile Gaman, Gheorghe Ursu si Moroiu Constantin.
Desi initial destinat calugarilor, din 1821 a fost populat de maici, avand ca stareta pe maica Glafira Holban, iar ulteriorpe monahia Suzana Stefanescu, sora episcopului Melchisedec Stefanescu, al Romanului, originar din partea locului.

In urma Decretului 410/1959 maicile au fost nevoite sa plece la manastirile Agapia si Varatec, iar schitul a fost inchis.
Vrednic de remarcat este faptul ca in decursul vremii, in ciuda opresiunilor si dispozitiilor din timpul regimului fanariot, in acest sfant locas nu s-a tinut niciodata slujba in limba greaca.

Potrivit hotararii Sfintei Mitropolii a Moldovei si Sucevei 26 din data de 12 ianuarie 1987, Schitul almas este reinfiintat ca schit de monahi, pendinte de Manastirea Horaita, avand ca staret pe vrednicul Arhim. Zenovie Ghidescu.
De la reinfiintare au inceput lucrarile de reconstructie a schitului si a dependintelor.

In urma hotararii Sfantului Sinod 5057 din 22 iunie 1990 schitul devine manastireavand ca staret pe P.Cuv.Arhim. Laurentiu Nita.
In perioada 1988-1995 se picteaza biserica manastirii de catre pictorii Morosanu, Bratiloveanu si Stancu din Suceava.

Biserica a fost sfantita de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel la data de 1 octombrie 1995, ocazie cu care a primit si hramul Acoperamantul Maicii Domnului.
Biserica manastirii, in forma de cruce, are trei turle, asezate pe axa est-vest, cea din mijloc fiind mai inalta. La miazazi si la miazanoapte, in exterior, sunt atasate Altarului doua pridvoare (un vesmantar si un precomidiar). Catapeteasma si mobilierul sculptat sunt executate din lemn de stejar, de catre mesterii locali Vasile Gaman, Gheorghe Ursu si Moroiu Constantin.
Desi, initial, schitul a fost destinat calugarilor, incepand cu 1821, acesta a fost populat cu o obste de maici, avand ca stareta pe maica Glafira Holban, iar mai apoi pe monahia Suzana Stefanescu, sora episcopului Melchisedec Stefanescu al Romanului, originar din partea locului.
Manastirea Almas
In urma Decretului 410, din anul 1959, maicile din Schitul Almas au fost nevoite sa plece la Manastirile Agapia si Varatec, schitul fiind inchis. Vrednic de remarcat este si faptul ca, in decursul vremii, in ciuda opresiunilor si a dispozitiilor din timpul regimului fanariot, in acest sfant locas nu s-a tinut niciodata slujba in limba greaca. 
Mitropolia Moldovei si a Sucevei, prin hotararea 26, din data de 12 ianuarie 1987, reinfiinteaza Schitul Almas, ca schit de monahi subordonat Manastirii Horaita. Dupa reinfiintare, primul staret a fost vrednicul arhimandrit Zenovie Ghidescu; odata cu reinfiintarea au inceput si lucrarile de reconstructie a schitului si a dependintelor acestuia. Sfantul Sinod, prin hotararea 5057, din 22 iunie 1990, ridica Schitul Almas la rangul de manastire, aceasta avand ca staret pe arhimandritul Laurentiu Nita.
Manastirea Almas
Intre anii 1988-1995, biserica manastirii este zugravita in fresca, de catre pictorii Morosanu, Bratiloveanu si Stancu, din Suceava. Biserica manastirii a fost sfintita de catre Inalt Preasfintitul Mitropolit Daniel, la data de 1 octombrie 1995, aceasta primind si hramul Acoperamantul Maicii Domnului.
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas este una dintre icoanele facatoare de minuni din zona Neamtului. Icoana se afla in biserica cea mare a manastirii, in partea stanga, langa catapeteasma; pictata de un zugrav anonim, icoana este deosebit de frumoasa.
Publicat de Colotin Sebastian