LIKE PAGE

Search This Blog

luni, 2 iulie 2012

Monastery Hagimus


Manastirea Hagimus - Marta si Maria








Manastirea Hagimus, inchinata Sfintelor femei mironosite Marta si Maria, surorile dreptului Lazar, este o manastire de maici din Republica Moldova. Manastirea, asezata in localitatea Hagimus, judetul Tighina, se afla la jumatatea drumului ce leaga intre ele localitatile Causeni si Tighina, la aproximativ 75 de kilometri sud-est de Chisinau.
Manastirea inchinata Sfintelor Marta si Maria a fost deschisa in anul 1997, de parintele Andrei Cotruta, cu ajutorul Manastirii Noul Neamt. Initial, pe acest loc se inalta numai o cladire cu etaj, folosita pentru chilii. Stareta manastirii, anume monahia Marta Cusnir, poarta de grija obstii de aproape 50 de vietuitoare.
Manastirea Hagimus - Sfintele Marta si Maria
Manastirea Hagimus a fost intemeiata la inceputul secolului XX, de Preasfintitul Dorimedont. In anul 1997, preotul Andrei Cotruta, pe atunci inspector la Seminarul Teologic de la Noul Neamt, impresionat de frumusetea si pitorescul locului, si-a dorit sa inalte aici un locas monahal. Initial, aici a fost construita o biserica cu hramul Sfintele Marta si Maria, cateva chilii si o scoala, in care s-a deschis, in anul 1998, un Seminar Teologic pentru fete.Sprijinit de arhimandritul Dorimedont, care pe atunci era staret al Manastirii Chitcani, ajuns mai apoi episcop de Edinet si Briceni, la 26 mai deschide un schit al Manastirii Noul Neamt. In toamna aceluiasi an, acesta devine manastire, cu hramul Sfintele Femei Mironosite Marta si Maria. Parintele Andrei Cotruta este numit duhovnic al manastirii, iar egumena Eufrosinia, stareta a obstii.
Incepand cu anul 1999, manastirea este condusa de maica stareta egumena Marta. Biserica Acoperamantul Maicii Domnului este prea mica pentru multimea de crestini ce vin sa se roage in aceasta. Acum cativa ani, obstea de maici, sustinuta de oameni dreptcredinciosi, a pus temelia unei catedrale, pe doua nivele: Biserica Sfintelor Femei Mironosite Marta si Maria (biserica de vara) si Biserica Sfantul Apostol Andrei (biserica de iarna).
Manastirea se afla la inceputul activitatii sale misionare, in aceasta zona vaduvita atata vreme de credinta stramoseasca. In biserica manastirii, parintele savarseste zilnic Vecernia, Utrenia, Miezunoptica si Sfanta Liturghie. Obstea de maici citeste zilnic si Psaltirea, pentru binecredinciosii crestini.In fiecare seara, maicile fac o procesiune, numita "Drumul Crucii", in jurul manastirii, cu icoana Acoperamantul Maicii Domnului, hram purtat de biserica actuala. Urmand nevointei Parintilor de demult, in manastire se savarseste zilnic Miezonoptica si Acatistele de noapte "Slava lui Dumnezeu pentru toate" si "Egumena a manastirilor din toata lumea".
Sfintele Marta si Maria, surorile lui Lazar
Marta si Maria sunt surorile lui Lazar, cel inviat de Iisus Hristos. In casa lui Lazar poposea adesea Mantuitorul Iisus Hristos, in drumul Sau spre Ierusalim sau Galileea. Aceste dou sfinte femei, surori ale lui Lazar, prietenul lui Hristos, locuiau in Betania, un sat aflat la mica distanta de Ierusalim.
Marta slujeste, iar Maria asculta. Pentru aceasta, Parintii au considerat pe Maria drept chip al contemplatiei, de preferat fata de fapta virtutii, reprezentata de Marta. "Si pe cand mergeau ei, El a intrat intr-un sat; iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: "Doamne, oare nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-i deci sa-mi ajute". Si, raspunzand, Domnul i-a zis: "Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; ci un lucru trebuie; iar Maria partea cea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea" (Luca 10, 38-42).Cu putin timp inaintea Patimilor, dreptul Lazar se imbolnaveste si moare. Cele doua surori au trimis la Iisus, sa fie instiintat despre boala lui Lazar, insa El a ajuns in Betania abia peste patru zile. Marta se grabi de indata in intampinarea Lui, in timp ce Maria ramase acasa. Domnul o asigura ca fratele sau avea sa invieze. La mormant, la chemarea lui Iisus, cel inmormantat iesi afara viu, cu picioarele si mainile legate cu fasii de panza (Ioan 11).
Femeile mironosite, printre care si Marta cu Maria, credeau cu tarie ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, venit pe pamant sa mantuiasca neamul omenesc. Marta si Maria au dus o viata sfanta, in rugaciune si post, in infranare si milostenie, iar din avutul lor ospatau si odihneau pe calatori.
Publicat de Colotin Sebastian