Manastirea Sfanta Cruce - Oradea
Acces: in Oradea, punct de reper: Hotel Intercontinental, la 2 km
Manastirea Sfintei Cruci a luat fiinta in anul 1992, fiind amplasata la aproximativ doi kilometri distanta de orasul Oradea, intr-un loc unde inainte de aceasta data nu exista nici o asezare. In locul sterp specific zonei, se inalta azi, din credinta, pentru credinciosi, o adevarata comoara a Transilvaniei - un adevarat complex monahal.In doar cativa ani obstea manastirii a sporit impresionant, in prezent numarand 75 de maici vietuitoare, in fruntea carora se afla maica stareta, Stavrofora Mina Badila siparintele duhovnic Protosinghel Atanasie Paleu, cei care vegheaza la respectarea bunelor randuieli statornicite prin canoanele sfintilor parinti.
Maica Mina s-a nascut in localitatea Deal, de langa Sebes - Alba. Satul natal al sfintiei sale era situat intr-o zona greu accesibila oamenilor, chiar si pe jos - o localitate izolata de lume in inima codrilor ce o inconjurau protector.Linistea asezarii ferite de ochii oamenilor a atras, de-a lungul vremii, nenumarati calugari ce s-au stabilit in pustiile din jurul acesteia, afland aici loc tihnit pentru sufletul si rugaciunile lor.
Parintele Dometie, parintele Mihail, parintele Varsanovie, parintele Arsenie Boca sunt doar cativa dintre oamenii cu ales har, de care maica stareta isi aduce aminte cu mare drag.
Inca pe vremea cand se afla in Manastirea Ramet, impreuna cu mama, sora si fratele ei, maica Mina a aflat din gura fratelui Ioan, un pustinc din partea locului, despre misiunea sa. Dar, intrucat nici prin cap nu-i trecea sa paraseasca Rametul, mare i-a fost mirarea. Fratele Ioan ii spunea la vremea aceea: "Tot stau si ma gandesc ca nu mult vei mai sta aici si vei pleca. Undeva, departe, departe... si Dumnezeu vrea sa ajungi acolo. As vrea si eu sa ajung, macar odata, sa vad ce vei realiza. Pentru ca vei munci foarte mult. Vei cladi biserica atat de frumoasa cum nu s-a mai aflat vreodata in locurile acelea."
Maica il "certa" sustinand sus si tare ca ea nu doreste sa plece niciodata de la Manastirea Ramet. Dar voia lui Dumnezeu a demonstrat ca fratele Ioan avea dreptate si ca, intr-adevar, misiunea ei era sa zideasca o manastire.
Astfel, edificarea manastirii a inceput, din voia lui Dumnezeu, in 1992, gratie initiativei staretei si cu binecuvantarea Prea Sfintiei Sale dr. Vasile Coman, episcopul ortodoxde atunci al Oradiei. Singura cladire a manastirii era, in acea vreme, o casa cu o vechime de aproximativ un secol, devenita mai apoi biblioteca si muzeul manastirii.
In anul 1993 se aduce aici prima biserica a manastirii - o bisericuta de lemn, datand de la inceputul secolului al XVIII-lea, clasata astazi intre monumentele istorice. Bisericuta de lemn a fost adusa din satul Corbesti, judetul Bihor, intr-o stare de degradare avansata, insa s-a reusit reconstituirea ei astfel ca si-a redobandit stralucirea de altadata.Bisericuta de lemn ce poarta hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" reprezinta atat un monument istoric din secolul XVII, cat si o legatura peste timp cu traditia romaneasca a locului.
Marturie a unor vremi nemiloase, cand biserica ortodoxa era oprimata, bisericuta din lemn, simbol al unei nobile rezistente, a fost asezata pe piedestalul reprezentat de prima terasa a dealului. De aici ea priveste azi la gloria bisericii din zid aflata la cativa metri mai jos.In anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii principale purtand hramul "Adormirea Maicii Domnului". Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este unica in Transilvania datorita picturii sale exterioare. Ea face legatura spirituala cu bisericile pictate din Nordul Moldovei, obicei pierdut, nu la mult timp, dupa moartea marelui voievod Stefan cel Mare.Biserica, construita in plan triconc, prezinta fresca atat interior cat si exterior, cu pictura bizantina, culorile folosite fiind in cea mai mare parte culori naturale. Construita intr-un extraordinar stil moldovenesc biserica s-a inaltat aici din multa dragoste fata de Dumnezeu si din truda neobosita a obstei manastirii dar si din bunavointa credinciosilor iubitori ai celor sfinte.
In exterior, pe langa ornamentatia zidariei cu elemente brancovenesti, pictura murala acopera cea mai mare parte a zidurilor. Sacrul interiorului este astfel radiat de jur imprejurul bisericii, curtea devenind o prelungire a sa. Valoarea spirituala astfel creata este unica.
Fiecare centimetru patrat al peretilor exteriori are cate ceva de transmis credinciosilor. Diferite momente din Vietile Sfintilor sunt redate in cele mai mici amanunte fiind o reala desfatare pentru ochi si o bucurie pentru sufletul crestin.Impresionanta este pictura ce reprezinta Vamile Vazduhului, vami prin care sufletul trece, dupa moarte, in drumul sau spre fericirea ori osanda vesnica. In interior, atat peretii cat si tavanul sunt in intregime acoperiti de pictura murala de inspiratie bizantina infatisand scene cu personaje biblice.Prezenta picturii exterioare, care acopera in intregime edificiul, ii confera unicitate in Transilvania, realizeaza un arc in timp si spatiu intre viata monahala actuala din aceasta parte a tarii si cea de odinioara, din spatiul moldav, considerat ca o adevarata pepiniera a vietii monahale romanesti.Dimensiunile bisericii (33 metri lungime, 12 metri latime si 33 metri inaltime) vin oarecum in opozitie cu grandoarea marilor catedrale occidentale, oferind astfel credinciosului o valoare intima a credintei si nu una coplesitoare, caracterul intim al sacrului capatand astfel o valoare fara egal.
Desi aflata la inceput de drum manastirea are deja cateva ateliere. Astfel, aici gasim un atelier de croitorie, altul de broderie, unde se executa vesminte preotesti cu divese modele de broderie, si un alt atelier de pictura, de unde ies icoane bizantine pe panza sau lemn.Atelierul de croitorie al Manastirii Sfintei Cruci, avand o dotare moderna, executa cele mai diverse modele de vesminte preotesti la preturi foarte accesibile. Modelele de broderie, atat la vesmintele preotesti cat si la praporii brodati, sunt inspirate din frumoasele broderii grecesti.Cu tenta spre somptuos sau spre simplitate, ele pot satisface cele mai exigente gusturi, accentul fiind pus in mod evident pe calitate. Nici nu ar putea fi altfel, caci fiecare dintre maicile care isi au ascultarea aici lucreaza cu constiinta ca munca lor e pentru Dumnezeu si Casa Lui.Programul de viata afirmat de veacuri de monahism "ora et labora" (roaga-te si munceste) e pe deplin ilustrat aici. Munca impletita cu rugaciunea aduce pe langa armonia sufletului o armonie si in produsele executate.
Un principiu esential ce se incearca a fi respectat este noutatea; mereu ceva nou, mereu ceva din punct de vedere calitativ superior produselor anterioare. Fiecare detaliu e avut in vedere cu grija si meticulozitate specifica creatorilor de frumos.In afara de cele trei ateliere, care constituie, totodata si trei dintre ascultarile carora trebuie sa se supuna maicile, acestea mai au si indeletniciri gospodaresti. Astfel, cresc vaci pentru lapte, cultiva rosii, cartofi, ceapa, ardei, vinete si multe altele, necesare traiului. Deseori terenurile pe care cultiva de-ale gurii se afla la distanta considerabila de Oradea, si atunci, ele se trezesc cu noaptea in cap pentru a ajunge la sapa sau la cules roadele pamantului.
Nici rugaciunea nu inceteaza niciodata. Programul slujbelor in manastire este urmatorul: zilnic se savarsesc cele sapte laude bisericesti si Sfanta Liturghie, iar saptamanal (vineri) Taina Sfantului Maslu. In Paraclis, dupa randuiala manastirii, se citeste necontenit Psaltirea, maicile schimbandu-se intre ele la anumite intervale de timp.Aflata intr-o zona care, din punct de vedere etnic si religios, prezinta o mare varietate, Manastirea Sfintei Cruci se vrea a fi o marturie vie si graitoare a spiritului ortodox, romanesc, afirmand perenitatea valorilor lui.
Publicat de Colotin Sebastian /Monastery Manastirea Sfanta Cruce din Oradea
Este o manastire foarte frumoasa.Am vizitat-o acum 4 zile.
RăspundețiȘtergere