LIKE PAGE

Search This Blog

marți, 25 septembrie 2012

Monastery Gypsy


Manastirea Tiganesti


Fotografii cu Mânăstirea Țigănești








Manastirea Tiganesti, inconjurata de un curs de apa cunoscut sub numele de "Lacul Maicilor", se afla pe soseaua DN 1, intre localitatile Bucuresti si Ploiesti, in dreptul localitatii Ciolpani. Aceasta manastire este una dintre cele mai cunoscute manastiri din apropierea Bucurestilor, fiind asezata in fostii codri ai Vlasiei, unde exista o traditie monahala veche.
Sub numele de "Tiganesti", manastirea este amintita in hrisoavele domnesti de danii ale domnitorului Moruzi (1793), Caragea (1813) si Dimitrie Ghica Voievod (1824). Biserica manastirii dateaza de mai bine de doua sute de ani, insa vatra monahala de la Tiganesti este cu mult mai veche, obstile monahale din Manastirea Caldarusani si Schitul Maicilor zidind actuala biserica pe locul unui mai vechi schit de calugari.
Manastirea Tiganesti - scurt istoric
Prima asezare monahala de la Manastirea Tiganesti, cu obste de calugari, este atestata inca din secolul al XVII-lea. Legenda locului, sustinuta de faptul ca pomelnicul manastirii incepe cu voievodul Mihai Viteazul si Doamna Stanca, care ne arata ca asezarea monahala exista inca de la inceputul secolului al XVII-lea, spune ca aceasta a fost zidita de cativa calugari romani din Sfantul Munte Athos.
La inceput, aici a fost ridicata o biserica de lemn in care, ctitorii, familia Clapescu, asezasera pe Sfantul Altar o bucata de marmura pe care era inscriptionat anul 1752. Manastirea este atestata de un document de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780, semnat de boierul Matei Tiganescu si de verisoara lui, Paraschiva Caplescu. Din vechea biserica de lemn s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.
La inceput, calugarii din Schitul Tiganesti, numit astfel dupa numele boierului ctitor, s-au aflat sub purtarea de grija a Manastirii Caldarusani. Primii calugari au fost adusi aici din Schitul Sfanta Ana, din Sfantul Munte Athos. Mai apoi, precum citim intr-un hrisov din data de 5 iunie 1805, calugarii vor fi transferati in Manastirea Caldarusani, in locul lor fiind aduse mai multe maici din Schitul Turbati, aflat in Silistea Snagovului, si din Schitul Maicilor, din Bucuresti.
Deoarece biserica de lemn devenise neincapatoare, aceasta a fost demolata si, pe locul ei, a fost inaltata o noua biserica, inchinata Adormirii Maicii Domnului.Biserica actuala, construita din zid, a fost ridicata intre anii 1799-1812, de catre banul Radu Golescu, logofatul Gheorghe Florescu si arhimandritul Dositei, staretul venit de la Caldarusani.
Biserica a fost construita in stilul vremii, cu un pridvor si o singura turla, decorata cu ferestre prelungi. Usa de intrare in pronaos prezinta un ancadrament cu motive florale, admirabil executate. Exteriorul bisericii, impartit in doua registre inegale, este, de asemenea, decorat cu ferestre si firide, peretii fiind zugraviti in alb.
Partea superioara a fatadelor este impodobita cu medalioane in mozaic, realizate de pictorul Gheorghe Radu, in a doua jumatate a secolului trecut. Mozaicul exterior, lucrat de pictorul Ghoerghe Raducanu, a fost refacut, iar catapeteasma, pictata in anul 1895, de catre Gheorghe Stoenescu, a fost refacuta in anul 1989, de Gheorghe Samoila.
Pictura interioara, executata in anul 1853, in stil neobizantin, a fost opera egumenului Eftimie. Dupa aceasta data, a urmat o serie de restaurari, in anii 1880, 1895 si 1911. Mai apoi, in anul 1929, biserica a fost repictata de zugravul Dimitrie Belizarie. Pridvorul pasteaza insa pana astazi cateva scene din pictura originala. Restaurarile din anii 1977-1986 au fost facute cu multa grija, lucrarile destinate picturii fiind incredintate pictorilor Gheorghe Trasculescu si Valeria Musceleanu.
Biserica din cimitir, inchinata Sfintei Treimi, a fost construita in anul 1817, de catre logofatul Nicolae Batcoveanu, si zugravita in anul 1880, de catre Anton Serafin. Este o biserica de mici dimensiuni, frumos proportionata, cu planul trilobat, cu pridvor deschis, in stil post brancovenesc. In cimitir se afla monumente funerare vechi, dintre care il amintim pe cel al familiei Diamandescu, realizat de sculptorul Carol Stork, in anul 1889.
Cele doua cladiri din incinta Manastirii Tiganesti, avand cerdacuri sustinute de coloane, adapostesc chiliile, staretia, trapeza si o minunata colectie de arta bisericeasca si carte veche. Construite in anul 1920, cladirile inconjoara biserica. Manastirea se afla pe o peninsula, terenul nefiind bine stabilizat, drept pentru care, in anii 1980-1984, constructia a fost consolidata.
Clopotnita are trei clopote mari, un clopot mic si un ceas mare, cu doua cadrane. Ceasul, adus din Germania, in anul 1911, are un mecanism care cantareste aproape o tona si jumatate. Cladirea muzeului, construita in anul 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, apoi arhondaric, iar din anul 1989, muzeu de arta veche bisericeasca.
Manastirea Tiganesti este renumita pentru atelierele sale, in care sunt lucrate minunate vestminte preotesti si broderii liturgice. In atelierele manastirii, maicile lucreaza materiale de croitorie pentru hainele preotesti, din matase vegetala, cu fir de aur si argint, precum si bumbac. In aceste ateliere a fost lucrata broderia pentru Sala Maura, din Castelul Peles, aflat in Sinaia. Obstea de aproape o suta de maici este slujita de trei preoti.Manastirea Tiganesti
Manastirea Tiganesti
Publicat de Colotin Sebastian





12 comentarii:

  1. sintem in juramant,pomeniti intru legamant Joia sf Maria,Pastele Maicii Domnului,noi toti pomenitii,fec.Elena Glicheria Trifona 1900-vesnic[legea curricula mea Mihalache toti 13 ca mine si comun fiecare toti la fel].

    RăspundețiȘtergere
  2. avem planificare psihologica Cincu notariala toti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. avem chipuri fete serioase de Argeseni de Ocolul Silvic,eu parinti sot bunici[3],1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. avem semne de munca inventii comert invatatura pe maini chipuri suflete mantre eu parinti sot bunici[3] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu Rad....in fata lui Dumnezeu si a semenilor am scos reteaua distributie gaze si am inlocuit-o cu geotermala ca NIST,jur pe constiinta mea si CJ VL..Judet,1900-vesnic.

      Ștergere
  5. sint stiintele mele DSP sintele icoane inregistrate cu marturi jurati in liceu scoli calificari serviciu, 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. sint Nalba in religia oalelor lui Nogai inchinata Moartei eu si mama la fel Ileanca fidesj/priscom 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. sint fiinta zeita mitica miceniana mecanica supranaturala cetate dacica HADES/PERSEFONA Tapis R.M cnp[idnp] au gandirea judecatoria mea rudele viisi moarte copiii batrani barbati tigani calugari popi, echilaterali gratuit 1900-vesnic.Sa vada pestii nabei 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. avem semne Energoaparataj maini chipuri mantre crestete note functii hristosesti eu parinti bunici sot sora unchi 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. este carciuma noastra Goci,Gore,Leana numai popi calugari padurari[rotile noastre de olari corecte de nota 10 arian cum am cerut comune noi cu ei si intre noi roti comune gratuit serpari 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  10. este scorul meu politic cu anpcb-ul meu si restul afacerilor mele libere in crasma steno gratuite cu dovezi urme chimice toti prezenti impartit normal 1982-etern si vesnic indiferent.

    RăspundețiȘtergere
  11. au barbatii Pascalia mea 1900-vesnic.corecta de nota 10/1/13 arian cum am cerut[au drepturi obligatii afaceri ca mine la fel Messire steno aici sat gratis 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere