LIKE PAGE

Search This Blog

vineri, 22 iunie 2012

Monastery Saracinesti


 Manastirea:
Saracinesti














ISTORIC:
anastirea Saracinesti este o veche manastire ortodoxa din tara noastra. Asezata la confluenta raului Olanesti cu raul Cheia, in satul Valea Cheii, in comuna Pausesti-Maglas, judetul Valcea, manastirea poarta pana astazi aprinsa flacara dreptei credinte.
Manastirea Saracinesti a fost ctitorita de episcopul Stefan al Ramnicului, in anul 1688. Desfiintata, in mod abuziv, in anul 1960, manastirea nu si-a revenit complet nici pana astazi. Pana in anul 1964, actuala localitate Valea Cheii s-a numit "Saracinesti", dupa numele manastirii.
Manastirea Saracinesti - scurt istoric
Manastirea Saracinesti a fost ridicata pe pamantul donat de comisul Tanase Pausescu si mama sa, vaduva clucerului Radu Pausescu, devenita intre timp monahia Marta. Mosia fusese primita de acestia doi de la Tanasie Comisul Saracinescul, care nu avea alti urmasi. Acestora li s-au adaugat comisul Atanasie Saracinescu si sotia sa Ilina, care, prin donatiile facute, pot fi considerati, de asemenea, ctitori mari ai manastirii.
Mosia in mijlocul careia a fost zidita biserica si cladirile manastiresti a fost deci a boierilor din familia "Saracinesti", de unde ramane si numele locului, pana astazi, dupa cum reiese din actul de danie, facut la 7 iunie 1687, catre episcopul Stefan al Ramnicului.
Constructia manastirii incepe in anul 1688, in plina perioada de dezvoltare a artei bisericesti bizantine pe pamantul nostru. Episcopul Stefan se retrage din scaunul arhieresc si se face schimnic in noua ctitorie, purtand numele de Sava arhieroschimonahul. Murind in anul 1693, episcopul schimonah Sava este ingropat in pronaosul bisericii, pe care o lasa nepictata.
In pisania cea veche a bisericii celei mari, citim: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant, ziditus-au aceasta biserica din temelie, cu toata podoaba ei, intru lauda Adormirea Precestei Bogorodite si cu chiliile imprejur, cu toata cheltuiala Parintelui Stefan, episcopul Ramnicului, fiind data mosia cu casele de Tanasie Pausescul, in zilele lui Serban Cantacuzino Voevodul. Si au fost ispravnic Zosima Er.(monah) egumen. Ani de la Adam 7196, iar de la Iisus Hristos 1688 Sept. 28." (Pisa Er. monah Neagoe).
Peste 30 de ani, anume in anul 1718, episcopul Damaschin, impreuna cu Paisie ieromonahul, cu Ioan, arhimandritul de la Hurezi si cu Dosoftei ieromonahul, aduce la Manastirea Saracinesti trei mari zugravi: Teodosie, Gheorghe si Preda. Acesti trei zugravi au zugravit si Paraclisul de la Manastirea Hurezi, alaturi de alte asezaminte brancovenesti.
Ctitorii manastirii sunt pictati in pronaosul bisericii celei mari, precum urmeaza: Episcopul Stefan si Episcopul Damaschin, tinand bisericuta in maini, deasupra usii, in interior; Ioan arhimandritul, Paisie si Dosoftei, colaboratori la pictura, pe peretele de la miazazi; Tanasie vel comisul Saracinescu cu jupanita lui Ilina, Tanasie vel clucer Pausescu cu jupanita lui Aspra, pe peretele de miaza-noapte.
Din vechea manastire (1688-1693) s-au pastrat urmatoarele bogatii: biserica, in forma ei originala, impreuna cu pictura acesteia; clopotnita, pe zidul careia se vede inscriptia "Sava 7200 = 1692"; cladirea care a fost staretie si corp de chilii; clopotul cel mic, turnat in anul 1612 si returnat in anul 1930, de Ieronim protosinghelul; crucea din lemn, ferecata de mana, cu inscriptia "Stefan episcop 7200 = 1692".
Biserica cea mare, zidita in forma de cruce, este masiva si spatioasa. Clopotnita, zidita din piatra si caramida netencuita, se afla in partea de sud a bisericii, iar pe zidul ei se vede inscriptia arhiereasca: "Sava 7200-1692".
Pridvorul bisericii, deschis, este sustinut de opt coloane de piatra si este pictat in intregime. Biserica este acoperita cu tigle si are o singura turla, asezata pe un soclu patrat, deasupra naosului. Soclul este decorat cu firide, iar turla poligonala prezinta si ea ocnite si firide prelungi. Peretii exteriori ai bisericii sunt albi, inconjurati de un brau median, cele doua registre avand aceleasi decoratii ca si turla.
Catapeteasma bisericii este sculpata in lemn, iar pictura a fost executata in 1718, de celebrii zugravi Teodosie, Gheorghe si Preda. Totul s-a desfasurat sub grija episcopului Damaschin, a lui Ioan, arhimandritul de la Hurezi, a ieromonahului Dosoftei si a lui Paisie monahul.
Manastirea Saracinesti a fost manastire de maici pana in jurul anului 1860, dupa aceea ea fiind manastire de calugari, pana in anul 1873. Intre anii 1873-1913, biserica manastirii a fost filie a bisericii parohiale din comuna Cheia, iar casele au adapostit o Scoala Primara.
Intre anii 1913-1960, manastirea a fost din nou locuita de maici. In anul 1960, manastirea este desfiintata de autoritati, in mod abuziv. Vreme indelungata, manastirea a fost folosita pe post de biserica de parohie de credinciosii din localitatea Valea Cheii, casele acesteia fiind transformate in camin pentru batrani. In ciuda demersurilor facute, proprietatea manastirii (biserica si incinta) nu au fost retrocedate nici astazi.
Publicat de Colotin Sebastian








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu