LIKE PAGE

Search This Blog

vineri, 15 iunie 2012

Monastery Surpatele


Mânăstirea Surpatele





VIDEO-1

                                         

Video-2





clopotnita de la intrarea in manastire

Manastirea Surpatele





File:Preziosi - Surpatele.jpg

ISTORIC--Manastirea Surpatele este o veche manastire ortodoxa din judetul Valcea. Asezata in satul Surpatele, al comunei Francesti, la o distanta de 12 kilometri de gara Babeni si la alti 3 kilometri de Manastirea Dintr-un Lemn, Manastirea Surpatele dateaza inca de la inceputul secolului al XVIII-lea, aceasta fiind inscrisa in lista monumentelor istorice.
Manastirea Surpatele este ridicata pe locul altei biserici, mai vechi, ctitorita in timpul lui Neagoe Basarab, de Tudor Dragoescu si de fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Francu si boieri din neamul Buzestilor, undeva la inceputul secolului al XVI-lea.
Prima marturie scrisa despre existenta acestei manastiri dateaza din anul 1512, din timpul domniei lui Matei Basarab, zidirea ei fiind atribuita boierilor din neamul Buzestilor. Manastirea este refacuta de boierii Buzesti si reparata, in secolul al XVII-lea.
Intre anii 1703-1706, Doamna Maria, sotia Sfantului Constantin Brancoveanu, a refacut din temelie vechea biserica de la Surpatele, din zid de caramida, totodata zidind in jurul ei toate cladirile necesare unei manastiri si inzestrand-o cu odoare scumpe, mosii si alte averi.
Infatisarea de atunci a ansamblului monahal ne este cunoscuta din lucrarile unor artisti precum Trenk, Preziosi, Szathmari, ca si din insemnarile de calatorie ale francezului Lancelot, care au vizitat Manastirea Surpatele, intre anii 1860-1870.
Biserica cea mare a manastirii poarta hramul "Sfanta Treime".
In anul 1815, biserica este reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie, de loc din Hurezi. Pana in anul 1872, Manastirea Surpatele a avut o bogata activitate, atat in plan duhovnicesc, cat si in domeniul cultural-artistic: aici au functionat ateliere bisericesti, iar scriitorul si muzicologul Anton Pann a activat aici, precum si la Manastirea Dintr-un Lemn, ca profesor de muzica si ca traducator de carti religioase, in perioada anilor 1837-1850.
Ca urmare a secularizarii averilor manastirilor, dupa anul 1866, asezamantul cunoaste o perioada de declin. Din cauza lipsei de fonduri, dupa anul 1872, Manastirea Surpatele se inchide, ajungand intr-un grad mare de ruinare, iar calugaritele se muta la Manastirea Dintr-un Lemn.
Manastirea Surpatele se inchide pentru o perioada de aproape 57 de ani, timp in care cladirile, neintretinute, au ajuns in stare de ruina, iar biserica si clopotnita au fost folosite de parohia locala a satului Surpatele. Biserica a fost inchisa pana in anul 1927-1928, cand cinci maici de la Manastirea Dintr-un Lemn, cu ajutorul membrilor Comisiunii Monumentelor Istorice, au reconstruit aripa de sud a chiliilor.
In anul1927, Comisiunea Monumentelor Istorice restaureaza tot complexul monahal, lucrare care se termina in anul 1935, amenajandu-se acum si noi chilii pentru maici. Intre anii 1958-1959, asezamantului monahal i-au fost aduse multe imbunatatiri, iar dupa anul 1984, biserica a fost consolidata si invelita cu tabla de plumb, din indemnul si sub conducerea P.S. Gherasim al Eparhiei Ramnicului.
Biserica centrala a Manastirii Surpatele este un monument tipic de arhitectura brancoveneasca. Interiorul acesteia este compartimentat in altar, naos (mult mai spatios decat pronaosul) si pronaos. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros, cu o mare deschidere in mijloc. Usa de lemn, de la intrare, este frumos sculptata de Filip tamplarul, dupa cum arata insemnarea din jurul ei.
Pridvorul bisericii este deschis, acesta fiind sustinut de opt coloane mari din piatra. Pridvorul are plafonul frumos pictat. Tampla bisericii (catapeteasma) este bogat sculptata, poleita cu aur si impodobita cu icoane de mare pret, aceasta constituind un adevarat exemplu de arta brancoveneasca. Turla bisericii este mare, fiind asezata pe naos. In exterior, peretii au trei braie mediane, cel din mijloc mai gros, torsionat si frumos ornamentat.
Manastirea Surpatele 
Pictura bisericii si a pridvorului, fiind de o mare valoare, a fost lucrata in fresca, in anul 1706-1707. Aceasta reprezinta opera iscusitilor zugravi Andrei Iosif Ieromonah, Hranite si Stefan. Se remarca in mod deosebit portretele din pronaos, ale ctitorilor. De asemenea, se mai remarca, printr-o scena rar intalnita, Impartirea hainelor lui Iisus.
Ca in toate ansamblurile executate de Scoala de zugravi de la Hurez sau aflate sub influenta nemijlocita a acesteia, pictura de la Manastirea Surpatele evidentiaza tendinta de innoire si de imbogatire a temelor iconografice, precum si de dezvoltare a caracterului narativ al compozitiilor. De un deosebit interes iconografic este ciclul Sfintei Treimi, unic in Tara Romaneasca, prin dezvoltarea lui in opt scene, reprezentat in naos, in locul obisnuitelor scene din Viata lui Iisus.
Manastirea Surpatele 
Ca obiecte de valoare artistica, aflate in biserica, amintim: usa de la intrare, frumos sculptata de Filip Tamplarul; catapeteasma, bogat sculptata, o dantela in lemn de tei, splendid exemplar de arta Brancoveneasca, cu icoane originale de mare pret; candelele de argint din fata catapetesmei; policandrul cel mare, daruit de Doamna Maria Brancoveanu.
Alexandru Odobescu nota, inca din anul 1860, cand o viziteaza, cateva obiecte de valoare din aceasta sfanta manastire: o Evanghelie imbracata cu argint poleit, oferita in dar de Constantin Brancoveanu, pe cand era vel-spatar, dania fiind scrisa cu mana sa; doua poale de icoane si o dvera de serasir si mai multe sangulii de panze de in subtire, cusute cu mare finete, pentru Maica Domnului. Sunt si sfite insemnate in catalogul lui Odobescu, de stofa de catifea, sapate pe material de matase groasa sau matase cu par de cal.O bogata zestre de odoare se afla inca si astazi in colectia muzeala a manastirii, precum si la alte muzee din tara. Dintre acestea mentionam: Muzeul de Arta din Bucuresti (Evanghelia tiparita la Bucuresti, in anul 1693, ferecata in aur; Candela de argint aurit) si Muzeul de Arta Brancoveneasca din Mogosoaia (un Disc de argint, Amforinta de argint, bogat ornamentata, infatisand Sfanta Treime).O serie de imbunatatiri i s-au facut acestei manastiri de catre Sfanta Episcopie a Ramnicului si Argesului, intre anii 1958-1959. Cutremurul din anul 1977 a reactivat toate degradarile structurale, fiind necesara o interventie riguroasa de consolidare, care a fost finalizata in anul 1986, dupa proiectul realizat de arhitectul Alexandru Cismigiu.
Restaurarea picturii de la Manastirea Surpatele a obtinut, din partea Ministerului Culturii si Cultelor, in anul 2004, premiul "Vasile Dragut", pentru "gradul ridicat de dificultate al interventiilor" si totodata pentru remarcabila calitate a prezentarii estetice finale, care a redat unitatea ansamblului mural.
O serie de imbunatatiri i s-au facut acestei manastiri de catre Sfanta Episcopie a Ramnicului si Argesului, intre anii 1958-1959. Cutremurul din anul 1977 a reactivat toate degradarile structurale, fiind necesara o interventie riguroasa de consolidare, care a fost finalizata in anul 1986, dupa proiectul realizat de arhitectul Alexandru Cismigiu.
Manastirea Surpatele
Publicat de /Colotin Sebastian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu