In nordul „dulcii Bucovine”, la 4 km mai sus de Manastirea Putna, se afla Manastirea Sihastria Putnei. Situata într-o poiana larga si frumoasa, prinsa la mijloc din toate partile de o hora de munti, Sihastria Putnei reprezinta astazi un liman de liniste, pace si binecuvântare, ce izvorasc dintr-un trecut multisecular de sfintenie si nevointa.Documentele istorice ne spun ca Sihastria Putnei a fost întemeiata de unii monahi în timpul domniei Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfânt (1457-1504). Prima atestare documentara este în jurul anului 1466, când aflam si despre cel dintâi vietuitor al Sihastriei cunoscut cu numele: un tatar încrestinat, calugarit apoi cu numele de Atanasie, venit aici de la Manastirea Putna. Exemplul sau a fost urmat si de alti monahi iubitori de viata sihastreasca, unii chiar ucenici ai Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, care îsi vor ridica aici si o mica bisericuta de lemn.Când Moldova a fost invadata de armatele regelui polon Ioan Sobieski (1674-1696), Sihastria a fost si ea pustiita de cotropitori. Va ramâne astfel pâna la pacea de la Karlowitz (1699), când calugarii ce pribegisera prin munti s-au întors la locurile lor.Primul egumen al Sihastriei cunoscut cu numele este Lazar, un ucenic al sfântului mitropolit Dosoftei al Moldovei (1671-1686). Cu sprijinul marelui vistiernic domnesc Ilie Cantacuzino, el ridica o noua bisericuta de lemn în care, dupa cum ne spun izvoarele, „abia încapeau patru-cinci sihastri”. Urmasii lui la cârma asezamântului monahal au fost Teodosie (+ 1715) si Dosoftei (+ 1753).În a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Sihastria Putnei cunoaste o înflorire deosebita în timpul egumenului Sila (1753-1781), originar din tinuturile Botosanilor. El ridica o noua biserica, din piatra, sfintita în 1758 de episcopul Dosoftei Herescu de Radauti, pe care o împodobeste cu toate cele necesare cultului. Construieste chilii si anexe, amenajeaza incinta, în paralel cu vegherea asupra vietii duhovnicesti a monahilor vietuitori aici. Având peste 80 de ani, cuviosul Sila trece la cele vesnice la 23 aprilie 1783, dupa ce a predat egumenia, înca din 1781, ieroschimonahului Natan.Dupa ocuparea nordului Moldovei de catre Imperiul Habsburgic (1775), Sihastriei i se pun multe interdictii. Starea materiala precara în care ajunge Sihastria Putnei în aceste timpuri reiese din asa-numita „carte de milostenie” (1783), prin care cuviosul Natan si obstea sa solicitau sprijin din partea credinciosilor. Acest ajutor era însa mai greu de primit acum, datorita granitei care îi despartea pe sihastri de ceilalti frati români. În astfel de împrejurari grele, la 26 decembrie 1784, cuviosul Natan trece la Domnul, si, odata cu el, ultimul staret oficial al Sihastriei.
Desi nu numit direct de catre sfântul Natan, cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihastriei Putnei pentru scurtul rastimp pâna la desfiintare (ultimii ani ai secolului al XVIII-lea). Sihastria Putnei este ultimul asezamânt monahal închis din porunca stapânirii straine. Vietuitorii sunt transferati la Manastirea Putna, ca si obiectele de cult. Singur ieroschimonahul Paisie ramâne aici mai departe, trecând la cele vesnice în jurul anului 1790. Astfel se încheie o pagina minunata din istoria Sihastriei Putnei.Dupa doua veacuri de pustiire si uitare, la 24 aprilie 1990, când s-au început lucrarile de restaurare la Sihastria Putnei, aici se aflau doar ruinele vechii biserici din secolul al XVIII-lea. Acum s-au descoperit printre darâmaturi si osemintele galbene si frumos mirositoare ale celor trei stareti cuviosi: Sila, Natan si Paisie. Desi necanonizati oficial, cinstirea de care ei se bucura acum din partea credinciosilor constituie, de fapt, argumentul cel mai graitor pentru recunoasterea oficiala a sfinteniei lor de catre Sfântul Sinod al Bisericii noastre.O alta podoaba a Sihastriei Putnei este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, asezata spre închinare în partea stânga a naosului bisericii. Este o icoana veche si a fost adusa aici de o familie evlavioasa din localitatea Putna. Multi credinciosi care s-au rugat în fata ei marturisesc despre puterea harica deosebita a icoanei.În partea dreapta a naosului bisericii se afla o alta icoana a Maicii Domnului, pictata în Grecia în anul 1996, cu prilejul sfintirii noii biserici. Pe verso, icoana are pictat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.Între anii 2001-2007 s-a ridicat o nouă biserică, având hramul "Izvorul Tămăduirii" şi Sf. Serafim de Sarov, aflată în prezent în stadiul de pictură.În ultimii ani, lucrarile de amenajare a acestui asezamânt monahal s-au diversificat, în ianuarie 2005 fiind ridicat la rangul de manastire. Astazi, aici functioneaza ateliere de croitorie, tâmplarie, sculptura, pictura, înramat si aplicat icoane pe lemn, unde monahii si fratii îsi desfasoara rucodelia lor zilnica, împletind astfel rugaciunea cu munca.
Publicat de :Colotin Sebastian:Monastery Sihăstriea Putnei
Avem semn cap frunte maini urmam corect gratuit Randuiala Ta sfinte ierarhe Dosoftei eu cu parintii 1900-vesnic,luam tot ce ne dai, invatatura munca comert inventii, servici obste armata partid,cu numele tale scrib bisericesc toti 1900-vesnic.Sintem sfinti romani eu cu parintii vesnic nu punem semnatura vesnic.
RăspundețiȘtergereOmoara dusmanii mei care ma incongioara de servici rude prieteni colegi necunoscuti, si ai parintilor rude 1900-vesnic[da].
RăspundețiȘtergereSa discernem realitatea corecta nu fantaxie,sa tinem minte exact psihologia,sintem pensionari fixi si cu mandate handicap permanente si nerevizuibile,neurologie diab simplu cu restul grad 1 armata, soldati,caz grav,sanatosi intregi cu drepturi bani medicamente acte toate gratuit,2+5 sjv,eu cu parintii vesnic.
RăspundețiȘtergereAvem releveul poarta inchisa, lotul cimitir segmentat cu drept trecere platit in contul nostru,tot trecut in cartile funciare comune tot ce am strans si ce ne apartine cu toate functiile marja sistemul CAEN Mobila,sa stiim sa facem telepatic comun toti vesnic eu cu parintii.
RăspundețiȘtergereAvem cimitirele platite si-n caiet video ca Samoil, la Culte, toti, pomenitii schitele si reveleele bine intocmite la perfectie vesnic corecte portile inchise vesnic gard vecini intabulari gratuite,si-n casa curent electric corect gratuit banii pe stalpul electric,gardul la tara Cain...normal 1900-vesnic eu cu parintii[este tablia mea 1900-vesnic in Foaia de Parcurs].
RăspundețiȘtergereEste psihologia mea la robot 1900-vesnic stanta matrita vesnic.
RăspundețiȘtergereAvem pe capete pecete de Saturnalii Saturn planeta pe chip maini miros voce vorbe eu parintii sotul bunicii 1900-vesnic.
RăspundețiȘtergereAu jurnalistica mea la INS[KGB-ista] corecta de 13 extrapolat ,1900-vesnic.
RăspundețiȘtergereAvem credinta de 13 extrapolat sovietic mantra miros cuget de Ferentari[sint la Ghitie tot bine rau fericire justitie],penticostali,eu parintii bunicii sotul[role de fisc unde masuri legea si trisaghionul vesnic].
RăspundețiȘtergereSintem trecuti in calendar la popa Mand.,.....cu ceasurile si restul sa dea la toata regiunea ce avem si noi multiplicat integral bine 1900-vesnic.,ale mele parinti bunici sot.vesnic[au stralucirea mea 1900-vesnic].Sintem Tudoristi eu cu pomenitii vesnic.
RăspundețiȘtergereEste gramatica noastra corecta 1/13 in biserica sf Anton greco-catolica[inregistrata ostia sfintita, a tuturor pomenitilor eu parinti bunici sot, 1900-vesnic[zi vesnic].
RăspundețiȘtergereAu barbatii teologia mea greco catolica serii numere siruri reale in lobul parietal 1900-vesnic[sa vada sange pe mainile lor vesnic 1900-vesnic].
RăspundețiȘtergereInchizitia Sobor judecata cu care am judecat avem semne de carte maini chip eu parintii bunicii 1900-vesnic.
RăspundețiȘtergere