LIKE PAGE

Search This Blog

duminică, 22 iulie 2012

Monastery Muncel


Mânăstirea Martirii Neamului (Muncel-Alba)



VIDEO-1

Sursa:www.trinitastv.ro







 Istoricul: Scurt istoric. Aşezarea monahală a luat fiinţă la umbra unor aşezări pustniceşti care au dispărut cu timpul, datorită vitregiei vremurilor. Muntele Macu a adăpostit mulţi pustnici, dovadă că şi astăzi se păstrează ca amintire numele de Izvorul Călugărului. Din acest izvor al muntelui urmează să fie adusă prin canal, apa până în mănăstire.

Descriere: Biserica este mică, din lemn, acoperită cu tablă. Are o turlă pe naos şi două turnuleţe în faţă. Atât turla mare cât şi turnuleţele sunt acoperite cu tablă În exterior este îmbrăcată în sită.
 Pictura: Este tencuită în interior, dar în 1994 nu era pictată.
            Altele: Planul de construcţie al mănăstirii este tip cetate, amplasată pe platou, cu biserica în mijlocul construcţiilor aşezate în pătrat. Pentru început, în 1994, erau ridicate două construcţii mici: una pentru bacalaureat, trapeză şi câteva chilii, a două pentru stăreţie şi chilii.


Accesul:
          Este situată pe şoseaua Câmpeni-Turda, între Baia de Arieş şi Turda, la 17 km nord Câmpeni şi la circa 70 km sud Turda. Credincioşii sau turiştii care au văzut Mănăstirea Lupşa pot veni pe jos prin Valea Lupşei pe drumul de piatră, la dreapta pe lângă şcoală, trec podul peste râul Arieş, în continuare pe drumul de piatră care duce spre Valea Leşii până la Podisir, apoi la stânga pe drum de pământ şi în continuare se urcă o potecă, tot în stânga, până în mănăstire. Dacă se vine din Turda, se coboară din autobuzele pentru transport public la cooperativa din Muncel, se trece puntea peste Arieş sau podul (cine este cu maşina), continuându-se drumul pietruit până în mănăstire. Mănăstirea este construită pe o frumoasă colină la poalele munţilor Macu şi Mărgoia, înconjurată de râul Arieş, al cărui susur ne gâdilă urechile tot timpul.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu